Најновије

БЕЋИРОВИЋ ТВРДИ: Специјални суд је основан да би се процесуирало друштво око Тачија! Време је да сви албански злочинци буду осуђени

Зијад Бећировић, директор Међународног института за блискоисточне и балканске студије (ИФИМЕС) из Љубљане, изјавио је да не верује да ће до наставка разговора Београда и Приштине доћи још најмање шест месеци.

Зијад Бећировић (Фото: Јутјуб)

Бећировић истиче да је створена атмосфера која не иде у прилог наставку дијалога.

“У међувремену је потребно формирати владу тзв. Косова, а када буде формирана већ ће се одвијати интензивна неформална изборна кампања у Србији. Тако да, барем у првој половини 2020, није могуће очекивати наставак дијалога“, сматра директор ИФИМЕС-а.

Шта мислите о иницијативи за успостављање "малог Шенгена"?

“Ради се најважнијој иницијативи на овим просторима у последњих 30 година. То је иницијатива за 21. век. Уколико буде реализована, председник Србије Александар Вучић и председник владе Северне Македоније Зоран Заев биће хероји нашег времена. Савезништво на Балкану које предводе конзервативац Вучић и социјалдемократа Заев подсећа ме на Савезништво цивилизација, које су 2005. на нивоу УН покренули Реџеп Тајип Ердоган, конзервативац и тадашњи премијер Турске, и Хозе Луис Родригез Запатеро, социјалиста и тадашњи премијер Шпаније. Због тога уопште не изненађује да се против Александра Вучића и Зорана Заева води хибридни рат високог интензитета, који ће се интензивирати како се буду приближавали парламентарни избори у Србији, односно Северној Македонији”.

Мислите ли да је тзв. Косово у овом тренутку ближе изборима или формирању владе са Куртијем на челу?

“Сасвим је сигурно ближе формирању владе. Евентуални нови избори били би у корист Аљбина Куртија и Покрета Самоопредељење. Курти има историјску шансу да се обрачуна са криминалом и корупцијом. Уколико се Курти не обрачуна са криминалом и корупцијом, они ће се обрачунати са њим”.

Весељи је 10. децембра саслушан у Хагу. Да ли ће евентуалне оптужнице против бивших припадника ОВК изазвати нереде на КиМ?

“Није никаква тајна да су специјално тужилаштво и суд основани за процесуирање Хашима Тачија, Кадрија Веселија, Рамуша Харадинаја и других челника из друштва око Тачија. Стране дипломате тај суд зову и Тачијев суд. Погледајте, тзв. Косово има национално судство, мисију Еулекса, која је највећа правосудна мисија, ту је постојао и Хашки трибунал. Зашто су онда основани специјални суд и тужилаштво? Управо због тога што је друштво око Тачија до сада успело да избегне процесуирање. Зато постоји Специјални суд, за њихово процесуирање. Специјални суд представља тест за међународну заједницу, јер ако не обави свој посао, зашто је онда основан? Ту се опет троши новац пореских обвезника, првенствено из ЕУ и САД. Овде се ради о индивидуалној одговорности осумњичених, док осумњичени то повезују са ОВК и Косовом како би се приказали као жртве које су се жртвовале за ОВК и Косово. Неће бити никаквих већих нереда на КиМ јер осумњичени и оптужени већ готово две деценије држе у страху и немаштини грађане као своје таоце и њихово процесуирање биће сатисфакција за већину грађана КиМ.

Каква је европска перспектива Балкана? Очекујете ли да једног дана Западни Балкан буде део ЕУ?

“Морам признати да је европска перспектива Западног Балкана мање извесна него што је био случај пре неколико година. Желим да верујем да су садашња дешавања само једна препрека на путу ка чланству у ЕУ. ЕУ мора да промени свој приступ и политику према Западном Балкану и проширењу. Инсистирање на новим условима могло би довести до тога да поједине земље промене своју геополитичку оријентацију. Због тога не изненађује чињеница да многе земље региона интензивно развијају сарадњу са другим држава и да ЕУ својом политиком проширења гура земље Балкана у загрљај неких других држава и интересних сфера”.

Колики је утицај Русије и Кине на Балкану, а колики САД?

Због политике ЕУ, али и САД, празнину на Балкану покушавају да попуне неке друге државе. Међу њима су сасвим сигурно Русија, Кина и Турска, али и још неке друге земље. САД су на Балкану најјаче у безбедносно-обавештајном сектору. Америчке инвестиције у региону су скромне. Кина покушава да продре у економски систем држава региона на начин да може утицати чак и на њихову макроекономску стабилност. Најбољи пример за то је Црна Гора, у којој утицај Кине односно њени пројекти у тој земљи утичу на макроекономску стабилност, која је у овом случају зависна од Кине. Русија покушава да буде присутна много комплексније него друге земље. Ту су, уз војно-безбедносни и обавештајни сектор, стварање енергетске зависности, панславизам, јачање културних веза, коришћење православља у функцији јавне дипломатије.

Колико је уопште Трамп заинтересован за решавање косовског проблема?

Косово има стратешки значај за САД у региону. То је нека врста европског Израела за САД. САД неће попуштати када је реч о Косову. Амерички председник Доналд Трамп не бави се питањем Косова као својим кључним питањем. Тиме се баве поједина министарства и агенције. То ни у ком случају не умањује важност Косова за САД.

Прочитајте ОВДЕ шта је изјавио син Ратка Младића.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА