Најновије

Тзв. Косово излази из енергетског система Србије, придружује се систему Албаније?

Косовска електродистрибуција (КОСТТ) и албански оператор преносног система (ОСТ), потписали су у понедељак 1. децембра у Тирани, уговор о успостављању регулаторног блока енергетског система Косово-Албанија.

Приштина (Фото: Јутјуб)

Споразум је потписан уз знање Европске мреже оператора преносних система електричне енергије (ЕНТСО), наводи у саопштењу КОСТТ.

Очекује се да ће тај споразум ступити на снагу априла 2020. године. 

„Регулаторни блок, који се састоји од две регулаторне зоне, КОСТТ и ОСТ, има за циљ лакши рад два електроенергетска система, како са техничког, тако и економског аспекта. То ће омогућити лакши рад и балансирање оба система, смањити трошкове и разменити резерве система“, наводи се у саопштењу.

Извршни директор КОСТТ Иљир Шаја, истакао је, да се потписивањем тог споразума, Косово одмакло од Електромреже Србије (ЕМС) и постало део ОСТ.

„Ово је историјски споразум за Косово и КОСТТ, јер смо до сада као КОСТТ били у оквиру регулаторног блока ЕМС (Србија, Црна Гора и Северна Македонија). Потписивањем тог споразума и започињањем његове примене у априлу 2020. године, дефинитивно се одвајамо од српског регулаторног простора и постајемо део регулаторног блока са Албанијом“, рекао је Шаља.

Генерални директор ОСТ Скерди Дренова, истакао је, да тај споразум ствара повољне услове за оптимално коришћење производних ресурса унутар блока.

Решавање Косова није у врху приоритета ЕУ! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Косово Онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА