Најновије

ПЕНТАГОН ПРИЗНАО: Ово су највећи проблеми ловца F-35

Пентагон је идентификовао критичне проблеме у америчком ловцу F-35 пете генерације. О томе извештава лист Defense News, позивајући се на извештај Министарства одбране.

F-35B (Фото: Pixabay)

Током тестирања, војска је закључила да ће верзија F-35B са скраћеним полетањем и вертикалним слетањем трајати само 2.100 сати лета, што је око четвртине очекиваног века трајања од 8.000 сати. То значи да ће део авиона, од којих сваки кошта скоро 100 милиона долара, бити отписан већ 2026. године.

Стручњаци такође верују да је preciynost уграђеног митраљеза F-35А неприхватљива и не испуњава техничке стандарде прописане уговором.

Пензионисани генерал-мајор америчког ваздухопловства и директор оперативног тестирања Роберт Бехлер рекао је да је авион имао озбиљне програмске грешке.

"Аутономни логистички информациони систем (ALIS), који је Lockheed Martin развио да побољша ефикасност одржавања и летења, још увек не функционише како треба", рекао је он.

Одељење за испитивање и оцењивање америчког Министарства одбране нагласило је да су подаци које је доставио Alis често непотпунi или потпуно нетачнi. Према мишљењу стручњака, "под стресним условима", то може ометати способност брзог реаговања на непријатеља.

Штавише, стручњаци су приметили ‘’неугодности-’’ у раду система - често аутоматизоване функције захтевају ручни унос. Заузврат, корекција података захтева доста времена и доводи до преношења почетка лета или чак његовог отказивања.

Крајем октобра прошле године, Пентагон је суспендовао двадесетак борбених авиона F-35 због проблема са системом горива. Месец дана раније, америчка војска је такође обуставила летове ове врсте vayduhоплова како би истражила могуће проблеме након судара F-35 у Јужној Каролини.

Са своје стране, вршилац дужности шефа Пентагона, Патрик Шанахан, опсцено је говорио о F-35 и рекао да корпорација Lockheed Martinн није знала како да спроведе програм за стварање ловца пете генерације.

Програм за стварање Lockhid Martin F-35B Lightning II постао је најскупљи у историји производње оружја, Сједињене Државе потрошиле су на њега скоро пола трилиoна долара. Инвеститори су премашили првобитно планиране трошкове за стотине милијарди долара, а ловац је пуштен у рад седам година касније него што се очекивало.

О паклу који следи прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вертикално узлетање F-35B

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА