Најновије

РУСКА ПРЕДВИЂАЊА СЕ ОСТВАРУЈУ: ''Американци, повућићете се у срамоти!''

Сједињене Државе ће у сваком случају морати да повуку своје трупе из Афганистана, изјавио је директор другог азијског одељења руског министарства спољних послова Замир Кабулов, преносе РИА Новости.

Американци у Авганистану (Фото: Pixabay)

Према његовим речима, Американци могу продужити боравак својих снага на територији Афганистана још неколико година, али ће свакако морати да их повуку.

"Али онда ће морати да оду у срамоти", додао је дипломата.

Кабулов је такође напоменуо да је још рано говорити о споразуму између Сједињених Држава и талибанског покрета о распореду повлачења трупа. Истовремено, он је рекао да је Москва спремна да помогне Вашингтону да унапреди преговарачки процес по овом питању.

Директор одељења је нагласио да Русија није зауставила контакте са Талибанима и намерава да их настави са новим руководством политичке канцеларије у Дохи. Према његовим речима, без преговора са свим странама у сукобу немогуће је постићи успех у његовом решавању.

Портпарол Талибана је 6. фебруара изјавио да су Сједињене Државе обећале члановима покрета да повуку половину својих трупа из Афганистана од почетка фебруара до краја априла ове године. Ова информација није потврђена у Вашингтону.

У јануару, америчка делегација сложила се са Талибанима о принципима мировног споразума. Уочено је да је споразум, иако прелиминаран, био пробој у процесу решавања сукоба који траје од 2001. године.

Информације о могућем повлачењу америчких војника из Афганистана појавиле су се крајем 2018. године. Оне још нису добиле званичну потврду.

Талибани су основани 1994. године на врхунцу грађанског рата у Авганистану. Они су 1996-2001. били на власти у земљи, а након обарања 2001. године почели су герилски рат против владиних снага и НАТО у Афганистану и Пакистану. Тренутно, Талибани и влада траже начине за постизање политичког компромиса.

Да ли је '’Посејдон'’ руска пропаганда или реалност, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Повлачење из Авганистана

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА