Најновије

САРАЈЕВСКИ ПЕСНИК ОБЈАСНИО: Како је БиХ испраћала бомбардере за Србију (ВИДЕО)

Те 1999. године насловна страна сарајевског листа "Дани" била је "Лепа села лепо горе". Абдулах Сидран, песник и сценариста Kустуричиних филмова, пише песму "Савршени круг". На крају песме стихови: "Мало послије, уз кахву, испратим авионе на Србију..." У Бањалуци те 1999. све је било другачије.

Бомбардовање СРЈ (Фото: Јутјуб)

У пролеће 1999, када је НАТО почео бомбардовање Југославије, Босна и Херцеговина била је једна од најважнијих суседних земаља. Од рата је прошло четири године, у Босни се налазио велики број војника из земаља НАТО-а, авиони су те '99. летели преко Босне. Република Српска била је једина у окружењу која је тада о НАТО бомбардовању мислила исто што и људи у Србији. Потпуно другачије, на НАТО нападе се гледало из Сарајева.

Те 1999. године насловна страна сарајевског листа Дани била је "Лепа села лепо горе". Абдулах Сидран, песник и сценариста Kустуричиних филмова, пише песму "Савршени круг". Песника је у четири ујутру пробудио ружан сан. На крају песме стихови: "Мало послије, уз кахву, испратим авионе на Србију и пушим, на прозору, кô какав сасвим спокојан човјек."

- Ја бих поздравио ваше гледаоце, то је веома важно. И осећам људску, грађанску дужност да кажем саучешће свим породицама убијених погинулих у бомбардовању 1999. године - почиње разговор за РТС Абдулах Сидран.

Сценариста филмова "Сећаш ли се Доли Бел" и "Отац на службеном путу" каже да све своје песме зна напамет. Међутим, песму "Савршени круг" не зна, јер је није понављао. Песма је објављена у Љиљану у пролеће '99. Сидран каже да му је изазвала доста нелагода и да је криво протумачена.

- Основа неспоразума и кривог тумачења, у чему сам ја као песник крив, јесте последњи стих, у коме се каже спокојан човек, али људи занемарују речцу "као"! То значи да нисам, него личим на спокојног човека. А овде је важно рећи следеће: да они који су преживели пакао четворогодишње опсаде Сарајева немају мирне снове ни четири-пет година после опсаде - објашњава Сидран.

Како су руски медведи изгласали председника Украјине, погледајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Почетак НАТО агресије 1999.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА