Најновије

РОДИТЕЉИ БЕСНИ: Погрешно протумачен правилник пријемног за специјализована одељења у гимназијама, ранг листа уклоњена?

Поред регуларног пријемног испита мале матуре који се састоји од тестова из математике, српског језика и предмета који чине комбиновани тест, будући средњошколци су већ полагали испите за одређена специјализована одељења. Неки од њих су освојили довољан број поена како би уписали жељене смерове, док ће дуги имати шансу на предстојећем испиту да изаберу неку сродну област.

Илусттрација (Фото: Pixabay. com)

Иницијативу за формирање новог одељења за ученике надарене за биологију и хемију ове године  потекла је од Заједнице гимназија Србије. У Београду је предвиђен упис 40 ученика за биолошко-хемијски смер распоређених у две гимназије, Петој београдској и Осме београдској гимназији.

Пријемни се полагао у Петој београдској гимназији и ученици су полагали испите из предмета биологије или хемије, односно оба предмета. Како се одазвао већи број ученика, тако су били формирани по групама. Међутим, како сазнајемо од родитеља, третман није био исти за сву децу, па се у једној групи, на полагању теста из хемије није дозвољавала употреба калкулатора, док су друге групе имале ту могућност.

На првој страници теста, концизно су наведена правила која су матуранти били у обавези да поштују, те је написано како употреба калкулатора на мобилном телефону није дозвољена. Међутим дежурни професори нису били адекватно информисани, те су деци онемогућили било какву врсту употребе калкулатора, наводе родитељи ученика.

Новинари су позвали директорку школе Борку Поповић, али она је демантовала тај догађај, позивајући се на комисију која је одговорна за жалбе, а чине је управо професори који су дежурали у том одељењу.

Како нису дошли до потпуног објашњења, одговор су потражили од Министарства просвете. У међувремену, са сајта Пете београдске гимназије, где су објављени прелиминарни резултати ученика под шифрама, табела је уколњена. Одговор нисмо добили, а хоће ли се ученицима ускраћенима за коришћење алата који су били неопходни за испит, омогућити поновно полагање теста из хемије, остаје да се види.

Београд упозорава о нападима шиптара на “Трепчу”! Више о томе ОВДЕ.

Извор: 24online.info

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА