Најновије

ПРОГНОЗЕ ЗАСТРАШУЈУЋЕ: Клима је топлија сада него у последњих 5.000 година и зато нам се догађа нешто што би могло скупо да нас кошта!

Пермафрост или стално замрзнуто тло на у канадском делу Арктика почео је да се отапа 70 година раније него што је то прогнозирано.

Арктик (Фото: Риа)

Научници са Универзитета Аљаска Фербенкс запањени су колико је брзо низ неуобичајено врућих лета дестабилизовао горње слојеве огромних ледених блокова који су били замрзнути хиљадама година. Сматрају како је то знак да се глобалне климатске промене одигравају брже него што су то климатолози предвидели.

- Оно што смо видели било је невероватно. То показује да је клима сада топлија него у било ком другом тренутку у последњих 5000 или више година - изјавио је геофизичар Владимир Романовски.

Научнике брине стабилност пермафроста јер би брзо топљење могло да ослободи огромне количине гасова који ће додатно да убрзају глобално загревање.

Упозоравају како би снажан пораст у глобалној температури могао да угрози одрживост наше целе индустријске цивилизације.

- Отапање пермафроста једна је од критичних тачака почетка климатске катастрофе и догађа се пред нашим очима - рекла је Џенифер Морган, извршна директорка организације Гринпис интернешенал.

- Ово прерано одмрзавање јасан је сигнал да морамо да смањимо емисије гасова стаклене баште и да то треба да учинимо одмах - додала је.

Прочитајте ОВДЕ на шта то стручњаци веома озбиљно упозоравају.

Извор: index hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА