Најновије

СТРАВИЧНИ ДЕТАЉИ О "ЖУТОЈ КУЋИ": Браћа Харадинај били главни за касапљење Срба, а у ову болесну организацију умешан и један Американац

Рамуш Харадинај, бивши командант ОВК и тзв. премијер Косова, јуче је саслушан у Специјалном суду за злочине ОВК у Хагу, где се бранио ћутањем,. Злочин због којег је осумњичен држи се у тајности, а међународни извори спекулишу да је на ред дошла Харадинајева одговорност за трговину органима - "жута кућа".

Харадинај (Фото: Јутјуб/ Правда)

На аеродром у Приштини Харадинај је, уочи одласка у Хаг, дошао у службеном аутомобилу под ротацијом. Полетео је са два сата закашњења. Одлазак команданта ОВК прошао је без испраћаја, скандирања и величања тековина УЧК, као што је био случај када се први пут 2005. године упутио ка Хагу.

Тужилац Американац Џон Смит, са чијим постављењем су коначно почела дуго најављивана сведочења пред овим судом, држи у строгој тајности злочин због којег је Харадинај позван. Чињеница је да је од прошле године Смит са својим тимом испитао 35 бивших бораца ОВК, а Харадинај је до сада најзвучније име.

- Све Србе које ухапсите, јавите мени - овом наредбом коју је издавао локалним командантима Харадинај се издвојио у односу на све остале команданте оперативних зона ОВК.

До чега се дошло у истрази случаја "жута кућа", а на којем су до сада радиле разне међународне институције?

Први озбиљан приступ овом злочину имао је Унмик који је још 2003. сачинио извештај чији су докази по свему судећи уништени у Хагу, односно у Трибуналу за ратне злочине на простору бивше Југославије. Истражитељи Унмика одлазили су и тајно у Албанију, а прикупили су и сведочења бивших бораца ОВК. Према тим сведочењима готово сви људи које су отимали Харадинајеви команданти послати су у логоре у Албанији. Осим Харадинаја, у сведочењима очевидаца помињу се и некадашњи портпарол ОВК, који је једно време био и на челу косовског парламента - Јакуп Краснићи. Он је такође добио позив и јуче је отпутовао у Хаг, где ће бити саслушан. Према доказима, главни људи за пребацивање жртава са Косова у Албанију били су Даут Харадинај, Сами Љуштаку и Јакуп Краснићи. Унмик у свом документу помиње учешће и Наима Малокуа, који је добио позив за Хаг 10. јуна, а до сада је био саветник премијера Харадинаја.

Према сазнањима у истрази трговине органима допринос имају и истражитељи Американци, међу којима је доста у расветљавању овог случаја помогао Д. Л.  Американци су организовали својевремено логистику по Албанији како би се прикупила потребна обавештења. Американца Д. Л. покривала је албанска тајна служба која је издала упуства тамошњим тужиоцима да не сарађују у пуном капацитету и опструишу истрагу колико је могуће.

- Американци су дошли до четири локације где су масовне гробнице у Албанији. Уз те податке одраније, има и сведочења Албанаца, али и кров над целом истрагом извештај Дика Мартија - каже извор из Еулекса.

Како додаје Висо Ајази Лика, бивши шеф албанске обавестајне службе, имао је одређене притиске око несарадње са међународним службама у вези случаја "жуте куће" и масовних гробница у Албанији, па је због тога и поднео оставку.

- Трговина органима, а претходно киднаповање и транспорт Срба и Албанаца, без Харадинаја и његових старешина није био могућ ка Албанији. У контроли свега је и брат бившег премијера. Са транспортом, држањем, мучењењем и закопавањем упозната је и група војника и официра војске Албаније јер су као војна формација учествовали у борбама на граничној линији ‘98. и ‘99. године - наводи извор. 

Претпоставља се да су органи продавани од 25.000 до 100.000 тадашњих марака. Харадинај се од других команданта разликовао и по броју односно, територијалном обиму зоне.

Када се сагледа простор којим је Харадинај управљао, чињеница је да је управо он држао територију према Албанији. Почео је са породичног имања у Глођану, одакле је контролисана зона Дукађин. Средином 1998, Харадинај је командант и за територију Пећи, Клине и Истока, а његови локални команданти око Пец́и, али и Призрена, Суве Реке и Ораховца. У Ораховцу је у односу на број становника највећи број несталих. Харадинајеви нижи команданти према извештају Унмика из 2003. године водили су и логор Тропоја у Албанији.

Киднаповани, мучени, вађени органи, убијани. То је трагична судбина 300 људи, међу којима је највећи број Срба, а који се везују за злочин у случају "жута кућа" у месту Бурел у Албанији. Овај злочин отворен је, а потом и истраживан након што га у својој књизи помиње бивша хашка тужитељка Карла дел Понте. Она открива и да су докази о вађењу органа Срба уништени у Трибуналу за бившу Југославију. По објављивању у јавности случаја трговине органима, истрага се даје специјалном известиоцу Савета Европе Дику Мартију, који прави и први комплетнији извештај о овом злочину.

Децембра 2010. године Комитет Парламентарне скупштине Савета Европе усвојио је Мартијев извештај у којем се наводе бројне конкретне индикације које потврђују да су Срби и косовски Албанци били заробљени на тајним местима које контролише ОВК на северу Албаније. У извештају се наводи и да пре него што су међународне снаге успеле да преузму контролу над облашћу, неким затвореницима отклоњени су органи на клиници која се налази на албанској територији, близу места Фуше-Крује. Органи су илегално продати у иностранству.

Тужилаштво специјалног суда за ратне злочине на КиМ није до сада објавило ниједну информацију везану за испитивања до сада позваних лица. То није учињено ни у Харадинајевом случају, али је он сам саопштио да је позван као осумњичени.

- Нисмо никада потврдили присуство било кога у вези са истрагом и нећемо ни сада почети. Истрага није јавна - поновио је портпарол тог тужилаштва Крис Бенет.

Већа овлашћења Суда за КиМ него Хашког трибунала

Садашњи Специјални суд за ратне злочине на Косову, за разлику од пређашњег Хашког трибунала, има већа овлашћења у сваком погледу - раздобља којим се бави, територије на којој истражује злочине. Ниједна мисија до сада није имала овлашћења да учествује у лоцирању гробница нити да ради на њиховом ископавању. Такође, садашњи Специјални суд, односно његово тужилаштво, има право да користи доказе и истраге које су радили и прошли трибунал, Унмик и Еулекс.

Засад Харадинај одлази као осумњичени. Да ли ће против њега бити поднета оптужница, остаје да се види. Оптужница се подноси уз доказни материјал специјализованим већима која потом одлучују да ли ће је потврдити и наложити суђење. Специјализована већа, која се популарно називају Суд за злочине ОВК, имају надлежност за суђење кривичних дела ратних злочина и злочина против човечности извршених на Косову измеду 1. јануара 1998. и 31. децембра 2000. године.

Путину већ траже ново намештење. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА