Најновије

У БОРБАМА У ЛИБИЈИ ПРИМЕЋЕНО РУСКО НАОРУЖАЊЕ: Прочитајте све о моћном Метису!

Поред вођених ракетних система „Корнет“ зараћене либијске фракције употребљавају још једно изузетно ефикасно вођено оруђе 9К115 „Метис“. Захваљујући високом потенцијалу за модернизацију његова последња верзија 9К115-2 „Метис-М1“ има битно увећан ефективни домет ракете, као и пробојност њене бојеве главе.

Противтенковски ракетни систем (Фото: јутјуб)

Метис (индекс— 9К115, по класификацији НАТО AT-7 Saxhorn) представља совјетски/руски преносни противтенковски ракетни комплекс са полуатоматским навођењем ракете – SACLOS. Реч је о оружју релативно новије генерације. Развојни пут оружја је везан за компанију КБ Приборостроения из Туле. Његова основна намена је борба против фиксних и мобилних циљева који се налазе у видном пољу, са посебним акцентом на оклопна возила, али и упоришне ватрене тачке. У том смислу користи ракете са тандем-кумулативном и термобаричном бојевом главом.

Активно се у последње време користио у борби против формација Исламске државе, тачније у уништавању тзв „Џихад-мобила“ (руски сленг за минирана моторна возила којим управљају самоубице). Његова највећа предност је компактност и релативно мала маса у односу на друге системе сличне класе. Такође, потребно је свега десетак секунди да се комплекс из маршевског положаја пребаци у борбени и крене да дејствује.

У борбеним комплету се поред лансирног уређаја налази 4-7 ракета које су херметички затворене у цилиндричним контејнерима. Комплекс најчешће опслужују 2-3 војника (оператер и 1-2 помоћника).

У односу на базичну верзију која је развијена још 1978. године, руски конструктори су модернизовали овај систем у верзијама 9К115-1 „Метис-М“ и 9К115-2 „Метис-М1“. Модернизација се односи на повећање ефективног домета ракете, њене брзине лета, као и пробојности њене бојеве главе. Последњу, најквалитетнију верзију система 9К115-2 „Метис-М1“ у свом наоружању имају војске Русије, Азербејџана, Сирије, Бангладеша, Малезије. Регистрована је појава ове варијанте комплекса и у либанском покрету Хезболах.

Извиђачка оклопна возила стигла у Србију, више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: bog-rata. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА