Најновије

ПАКЛЕНИ ПЛАН ЗА ЗЕМЉЕ БИВШЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ: Ако их нико не заустави наша деца су осуђена на пропаст!

Амерички мултимилионер и предузетник у области узгоја марихуане Мајк Штрауметис изненадио је део грађана Северне Македоније објављивањем фотографије са премијером те земље Зораном Заевим на Инстаграму, уз текст да се, између осталог, радује што ће "бити део претварања Северне Македоније у једну од првих европских канабис суперсила".

Амерички мултимилионер и предузетник у области узгоја марихуане Мајк Штрауметис (Фото: јутјуб)

"Северна Македонија има великог потенцијала", написао је још Штрауметис и најављујући, како је навео, "велике ствари", те позвао све да прате ситуацију, пренео је ББЦ на српском.

Штрауметис је, иначе, познат на Инстаграму под надимцима "Велики Мајк" и "Дон Марихуана".

Након што се део јавности побунио наводећи да влада није најавила посету овог предузетника, из звршне власти су, како се наводи, саопштии да нису дужни да јавност обавештавају о свим састанцима који се одржавају на дневном нивоу.

Филип Достовски, активиста из организације "Зелена алтернатива" и један од најгласнијих заговорника легализације канабиса у Северној Македонији, каже да посете америчког предузетника није била изненађење.

"Знало се да ће до овакве посете доћи, зато што у Северну Македонију сада из целог света долазе инвеститори и људи који се разумеју у марихуану. То је нормално и природно, пошто имамо такав закон и канабис се овде производи", каже Достовски.

У Северној Македонији узгој канабиса у медицинске сврхе легалан је од 2016. године - када су у парламенту усвојени амандмани на постојећи Закон о контроли опојних дрога и психоактивних супстанци.

"Ја мислим да је требало да лекари и медицинске компаније то више да прихвате, чини ми се да је највише приговора било са те стране, док са друге стране политичари и бизнисмени су ти који гурају да то прође - али тако је то данас свуда у свету", каже Достовски који је учествовао у радним групама за промену закона 2016. године.

До сада је издато укупно 27 лиценци за узгој марихуане у медицинске сврхе, кажу у Министарству здравља Северне Македоније.

"Узгој канабиса у медицинске или научне сврхе дозвољен је само правним лицима која за то имају одобрење Министарства здравља, и претходну сагласност владе. То правно лице мора да испуњава услове прописане законом", наводе у Министарству.

Премијер Заев један је од гласнијих заговорника отварања земље ка новом тржишту и охрабривао је домаће и предузетнике из региона да уђу у нови, исплативи посао.

Његов рођак Трајче Заев је један је од инвеститора у ову област.

Којем су познатом српском музичару Хрвати забранили наступ, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА