Најновије

МОЖЕ ЛИ ПУТИН ДА СЕ РАДУЈЕ? Након смене Болтона Америка према овим земљама може променити курс

Изненадна смена Џона Болтона, саветника за националну безбедност, може се тумачити као последица личног сукоба Доналда Трампа и дојучерашњег члана његове администрације али и као питање ривалства између Болтона и државног секретара Мајка Помпеа. Оно што је сада више него извесно јесте чињеница да ће одлазак Џона Болтона имати снажни утицај на позиционирање америчке спољне политике у будућности.

Болтон и Трамп (Фото: flickr. com)

Британски лист "Гардијан" је направио пресек земаља према којима би Америка могла да промени курс након смене саветника Болтона.

Авганистан

Џон Болтон је био познат као жесток противник плана који је предвиђао да преостале америчке трупе напусте Авганистан до краја године. Иронично, изгледа да се Трамп ове недеље ипак приближио Болтоновим ставовима тиме што је одустао од сопственог плана за ванредне разговоре са талибанским лидерима у Кемп Дејвиду, и то два дана пре обележавања годишњице терористичког напада од 11. септембра 2001. године.

Амерички председник је потом изјавио да је од тајног састанка одустао након што је дошао до сазнања да је због бомбаша самоубице у Кабулу страдао један војник Уједињених нација. "Гардијан" овакав потез Доналда Трампа објашњава и притиском одбрамбене заједнице, која је претходно изразила забринутост поводом тога да би амерички председник могао препустити Авганистан терористима без икаквог плана који би укључивао заштиту легитимне авганистанске владе до одржавања избора.

Венецуела

Када је у питању Венецуела, саветник Болтон се није либио да заговара слање америчких трупа на ову земљу. Сматрао је да ће на тај начин Николас Мадуро бити лако свргнут, те да ће се војска окренути против њега.

Та процена се касније испоставила као превише оптимистична, након чега је Џон Болтон изгубио Трампово поверење. Мада је Америка наставила да подржава опозиционог лидера Хуана Гуаида, политика према Венецуели свела се на притискање Европске уније да појача санкције овој земљи.

Иран

Помпео, Болтон и потпредседник Сједињених Америчких Држава, Мајк Пенс, саветовали су овог лета Трампа да изврши напад на Иран након што је оборена америчка беспилотна летелица. Председник се ипак повукао, страхујући од последица војне конфонтације. Једино средство притиска које је преостало биле су економске санкције, мада су европски савезници као решење предлагали успостављање дијалога са званичним Техераном.

Сада када Болтон више није Трампов саветник за националну безбедност, постоји вероватноћа да ће се Трамп ипак састати са иранским председником на Генералној скупштини Уједињених нација касније овог месеца, а што је наговестио и државни секретар Помпео.

Русија

Саветник Џон Болтон није био способан да посматра Русију изван оквира Хладног рата а био је познат и као противник Путинове политике.

Сада, када је Трамп лишен Болтоновог присуства, није претерано очекивати отварање Вашингтона према Москви, поготово у контексту улоге Француске и Емануела Макрона у охрабривању дијалога о Украјини.

Северна Кореја

Болтонов анимозитет према Северној Кореји долазио је до изражаја још током његовог деловања у администрацији Џорџа Буша млађег.

Залагање за одлучну политику према севернокорејској дикатури га је убрзо довело у сукоб са Трампом, који се и упркос противљењу свог саветника за безбедност неколико пута састао са Кимом.

Немири унутар групе, ХТШ се распада! Заповедници позивају на побуну! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Гардијан/ Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА