Најновије

ВЛАСТ СЕ ДИЧИ ОКУПАЦИЈОМ! Угледни британски сајт потврдио: Ево колико су дубоко странци ушли у нашу економију!

Број страних инвестиција у Србији бележи константан раст од 2015. године, а посебно у производни сектор, а Србија се нашла на првом месту у свету по броју страних директних инвестиција.

Новац (Фото: pixabay. com)

Како је објавио угледни британски сајт "Financial Times", Србија је на челу ранг-листе са индексом од 11,92 поена, што је за 1,33 индексних поена више у односу на прошлу годину. 

Водећи сектори у Србији по страним директним инвестицијама су индустрија аутомобилских компоненти, храна и дуван, текстил и сектор некретнина, који су заједно имали удео већи од половине (54 одсто) у укупним улазним СДИ пројектима у 2018. години. 

"Србија се налази на добром географском тлу, али мора још много да ради. Међутим, ово је потпуно друга земља у односу на оно каква је била 2012. године", наводи се у тексту.

Наша земља привукла је 107 пројеката директних страних инвестиција у 2018. години, односно за 26 више него 2017. године, што је раст за готово једну трећину.

"Србија је у 2018. години привукла више директних инвестиција него било која друга земља у свету. Са оценом 11,92 Србија привлачи скоро 12 пута већи обим гринфилд страних директних инвестиција него што би могло да се очекује од економије њене величине", наводи се у годишњој студији, у којој се мери обим улазних гринфилд улагања у 2018. години у односу на величину економије сваке државе.

Кинеска улагања у српску производњу расту од 2014. године, а само у првих седам месеци ове године забележено је више кинеских инвестиција него у целој 2018. години. Као једну од највећих кинеских инвестиција, овај престижни часопис издваја Железару Смедерево.

Премијерка Ана Брнабић рекла је да је одлука “Финанциал Тимес” резултат спроведених реформи.

Србија је лидерску позицију по вредности индекса преузела од Мозамбика и попела се за једно место у односу на претходну годину.

У студији се истиче да је Србија са резултатом 11,92 поена, далеко надмашила ривале у региону европских економија у успону, међу којима су и Литванија и Босна и Херцеговина, које такође имају високе индексне оцене.

На другом месту, иза Србије, налази се Црна Гора са индексом 11,49 поена.

Интересантно је поменути да је Србија по страним директним инвестицијама оставила "за петама" економије као што су Сингапур, Јерменија, Летонија, Бугарска, УАЕ, Мађарска, Румунија, Ирска, Пољска, Велика Британија, Хонг Конг.

Србија продаје ЈАТ, а за колико прочитајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА