Најновије

БОЈ БИЈЕ СРЦЕ У ЈУНАКА: Како хутска племена успевају да разбијају арапску велесилу?!

Дуга државотворна историја, верски занос и слободарски дух Јеменаца учинили су да Саудијска Арабија, земља са трећим по величини војним буџетом у свету, доживљава пораз за поразом у рату у којем је изазвала највећу хуманитарну кризу у 21. веку.

Хути (Фото: јутјуб)

Након напада дроновима и крстарећим ракетама на најважније постројење за пречишћавање нафте у Саудијској Арабији пре две недеље, Хути, јеменска шиитска побуњеничка група против које коалиција предвођена Саудијском Арабијом од марта 2015. године води рат, изазвавши највећу хуманитарну кризу у 21. веку, објавили су да су постигли још један успех.

Снаге Хута продрле су на територију Саудијске Арабије, поразили главнину саудијских копнених трупа, убили око 500 и заробили око 2.000 саудијских војника. Уз то, заробили су и конвој саудијских војних возила.

Док званични Ријад поводом најновије вести ћути, портпарол Хута Мухамед Абдул Салам поносито показује фотографије и видео-снимке заробљених саудијских војника и уништених војних возила.

Јемен је, након скоро пет година саудијске војне интервенције, немилосрдног бомбардовања и епидемија колере и глади, од чега су највише пострадала деца, постао, изгледа, за пустињску Краљевину оно што су били Вијетнам за САД и Француску и Авганистан за Совјетски Савез.

Племе против силе

Нико није могао да претпостави да један племенски покрет, какав је покрет Хута, који се званично зове Ансар Алах, може да постане кост у грлу земљи са трећим највећим војним буџетом, каква је Саудијска Арабија.

Оружје које су Хути заробили од саудијских снага.

„Јемен јесте најсиромашнија и најмање развијена арапска држава, али он је држава која се помиње још у Старом завету и легенди о краљици од Сабе“, каже новинар Борислав Коркоделовић.

Уз то, ради се о земљи која је стотинама година у рату.

„То је још племенско друштво. Највећи понос младих Јеменаца јесте када добију традиционални криви нож, који је незаобилазан у различитим ритуалима и фолклорним наступима. Њима је ратништво у крви. Једна од индустрија која цвета и данас, када је Јемен великим делом разорена држава без привреде, јесте трговина оружјем“, каже Коркоделовић.

Вера у победу

Други елемент због кога је отпор Хута толико жилав је религијски моменат. Хути припадају заидима, посебном правцу шиитског ислама, коме припада око 50 одсто јеменске популације (Хути су једно од јеменских племена) и намерни су да обнове заидску краљевину, која је у Јемену постојала до шездесетих година прошлог века.

Најновији догађаји показују, према Коркоделовићевим речима, да је Саудијска Арабија у Јемену ушла у узалудни рат. То су пустињској Краљевини предвиђали и њени највернији савезници Американци, док за чињеницу да Ријад има трећи највећи војни буџет на свету, наш саговорник каже да се ради „само о блиставом оружју“.

Саудијска војска је умногоме плаћеничка, као и војска међународно признатог јеменског председника Абд Раби Мансура Хадија. А ове две војске заједнички се боре против мотивисаних Хута.

„Саудијска Арабија нема конзистентну и кохерентну војну снагу која би могла да се одупре, ето, сад се показује, чак ни Хутима. Међутим, ово ’чак ни Хутима‘ не треба узети здраво за готово, јер су Хути, поред своје ратничке традиције, последњих година, вероватно уз помоћ Ирана, али пре свега Хезболаха, у значајној мери усавршили своје војне способности и искористили су нови моменат у савременом ратовању, а то је појава дронова и беспилотних летелица и ракета“, истиче Коркоделовић.

Позивајући се на писања америчких аналитичара, он додаје да рат у Јемену може да пољуља саме темеље на којима почива саудијска држава. Оцене иду чак дотле (међу противницима саудијског краљевског дома) да прогнозирају да је јеменска авантура почетак краја Краљевине и да је садашњи монарх последњи, а да престолонаследник Мухамед бин Салман, архитекта саудијске интервенције, неће дочекати да преузме престо.

Колико су летелица руски ПВО системи оборили у Сирији до сада, сазнајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА