Најновије

АМЕРИЧКА ВОЈСКА ОПКОЉАВА ВЕНЕЦУЕЛУ! Стигло Трампово наређење: Пошто Мадуро неће да сиђе са власти, трамп се одлучио за драстичне мере!

Амерички председник Доналд Трамп наставља да врши притисак на актуелног председника Венецуеле Николаса Мадура да напусти ту функцију, па је овог пута донео одлуку да опколи Венецуелу војском.

Америчка војска (Фото: army. mil)

Америчке трупе тренутно су распоређене у Гвајани, која се налази западно од Венецуеле. Преостали амерички савезници са којима се спорна држава граничи, Бразил на југу и Колумбија на истоку, стварају додатни проблем Мадуру, будући да су у тим подручјима живи четвртина грађана тешко погођених кризом. Због повећаног утицаја Кине и Русије у Гвајани, Трамп очекује да се овим потезом приближи Гвајани и ојача пријатељске односе између двеју земаља.

Председник Венецуеле Николас Мадуро (Фото: РИА)

Америчко интересовање за Гвајану потенцијално може бити од користи тамошњем становништву, будући да су САД саопштиле да намеравају изградњу прихватилишта и склоништа за жене у овој земљи.

Амерички генерал Ендру Крофт поручио је да ће Гвајана у будућности постати важан економски и политички актер те да је важно успоставити добре односе. Крофт је искористио ову прилику да подсети на то шта Сједињене Америчке Државе у прошлости урадиле за Гвајану, алудирајући на изградњу медицинских установа и школа.

Како подсећа британски "Dailly Express", Хуан Гвaидо је себе прогласио вршиоцем дужности председника у јануару текуће године, и том приликом окарактерисао Мадуров реизбор као нелегитиман. Њега поред Америке, подржавају још и Канада, већи број латинских и европских земаља.

Председник Венецуеле кога је поставила Америка, Хуан Гваидо (Фото: РИА)

Са друге стране, Кина, Русија, Сирија и Турска и даље признају Мадурову власт, док Гваида означавају као део америчке завере.

Колумбија, коју подржавају Американци, такође организује војне вежбе на граници са Венецуелом. Мадурова администрација то није најбоље примила, те је министар за комуникације Хорхе Родригез описао Колумбију као "неуспелу државу."

Коју напредну војну технологију Ердоган купује од путина због могућег конфликта са НАТО, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА