Најновије

СРПСКИ МИГОВИ ПРВИ ПУТ ДЕЈСТВУЈУ СА БОЈЕВОМ МУНИЦИЈОМ: Спектакл у најави

Здружена тактичка вежба са бојевим гађањем Војске Србије под називом "Садејство 2020" биће изведена сутра на полигону "Пештер", а први пут ће бити презентовано и дејство "мигова-29".

МиГ-29 (Фото: Војска Србије)

На вежби ће учествовати око 2.800 припадника Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, Копнене војске, 72. бригаде за специјалне операције и 63. падобранске бригаде, више од 150 борбених и неборбених возила и борбених система и око 40 ваздухоплова.

Министар одбране Србије Александар Вулин рекао је за РТС да је прошло 20 година од када је "миг-29" последњи пут испалио ракету ваздух-земља, а да ће то сутра, између осталог, моћи да се види на војној вежби "Садејство 20".

Вулин је истакао да ће наоружани хеликоптери дејствовати и показати да могу да буду употребљени не само за транспорт већ да су у стању да буду и моћне борбене машине, наводећи да не мисли само на борбене хеликоптере "ми-35" већ и на оне који су транспортни.

Говорећи о бојевој муницији која ће бити употребљена, Вулин је рекао да то није рађено деценијама.

- Некада нисмо имали горива, гуме, па нисмо имали авионе, али захваљујући војно-техничком споразуму са председником Русије Владимиром Путином данас имамо 14 "мигова-29". Захваљујући добром стању у буџету имамо гориво, гуме и исправне ваздухоплове, а увек смо имали изванредне пилоте - истакао је Вулин.

Он каже да је свако показивање војске у великом размеру порука пријатељима и непријатељима.

- Свако нека одлучи где је. Имамо снажну, модерну и организовану војску која је у стању да брине о миру и безбедности свих грађана наше земље, али и о безбедности свих Срба без обзира где живе - закључио је Вулин.

Програм војне вјежбе се састоји од седам секвенци и трајаће сат времена.

О новим претњама по безбедност Срба на Космету прочитајте ОВДЕ.

Извор: СРНА

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА