Najnovije

SRPSKI MIGOVI PRVI PUT DEJSTVUJU SA BOJEVOM MUNICIJOM: Spektakl u najavi

Združena taktička vežba sa bojevim gađanjem Vojske Srbije pod nazivom "Sadejstvo 2020" biće izvedena sutra na poligonu "Pešter", a prvi put će biti prezentovano i dejstvo "migova-29".

MiG-29 (Foto: Vojska Srbije)

Na vežbi će učestvovati oko 2.800 pripadnika Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, Kopnene vojske, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade, više od 150 borbenih i neborbenih vozila i borbenih sistema i oko 40 vazduhoplova.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je za RTS da je prošlo 20 godina od kada je "mig-29" poslednji put ispalio raketu vazduh-zemlja, a da će to sutra, između ostalog, moći da se vidi na vojnoj vežbi "Sadejstvo 20".

Vulin je istakao da će naoružani helikopteri dejstvovati i pokazati da mogu da budu upotrebljeni ne samo za transport već da su u stanju da budu i moćne borbene mašine, navodeći da ne misli samo na borbene helikoptere "mi-35" već i na one koji su transportni.

Govoreći o bojevoj municiji koja će biti upotrebljena, Vulin je rekao da to nije rađeno decenijama.

- Nekada nismo imali goriva, gume, pa nismo imali avione, ali zahvaljujući vojno-tehničkom sporazumu sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom danas imamo 14 "migova-29". Zahvaljujući dobrom stanju u budžetu imamo gorivo, gume i ispravne vazduhoplove, a uvek smo imali izvanredne pilote - istakao je Vulin.

On kaže da je svako pokazivanje vojske u velikom razmeru poruka prijateljima i neprijateljima.

- Svako neka odluči gde je. Imamo snažnu, modernu i organizovanu vojsku koja je u stanju da brine o miru i bezbednosti svih građana naše zemlje, ali i o bezbednosti svih Srba bez obzira gde žive - zaključio je Vulin.

Program vojne vježbe se sastoji od sedam sekvenci i trajaće sat vremena.

O novim pretnjama po bezbednost Srba na Kosmetu pročitajte OVDE.

Izvor: SRNA

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA