Најновије

ИЗДАЈНИЦИ И ОЛОШ: Алијев претендује на још јерменских земаља, спрема се за нови рат

Током војне параде организоване у Бакуу у част успеха Азербејџана у прошлом заоштравању сукоба око Нагорно-Карабаха, председник Илхам Алијев рекао је да јерменске територије Зангезур, Гојча и Јереван сматра историјским земљама своје земље. С тим у вези, државни лидер је објавио намеру да се припреми за нови рат, „не губећи ни минут“.

Илхам Алијев (Фото: Председништво Азербејџана)

С тим у вези, лидер Азербејџана је објавио намеру да се припреми за нови рат, „не губећи ни минут“.

Председник је додао да Јерменију не сматра трговинским партнером и равноправним играчем у светској арени. Они који не деле овај став, назвао је издајницима и таканкама (јерменски „олош“ - прим. ред.).

Турски лидер Реџеп Тајип Ердоган, који је био присутан на паради, јавно је одао почаст једном од организатора јерменског геноцида током Првог светског рата.

„Данас светли душа Енвер-паше“, рекао је.

Азербејџанске власти успоставиле су празник у земљи у част завршетка рата у Нагорно-Карабаху - Дана победе. Прослављаће се сваког 10. новембра. Још један незабораван датум биће 27. септембар - почетак непријатељстава у Нагорно-Карабаху. Дан сећања на мртве биће обележен тог датума.

Раније, током апела свом народу, Алијев је предложио Француској да Марсеј да Јерменима. Ову популистичку изјаву изазвало је огорчење лидера због чињенице да Французи, који су „хиљадама километара далеко“, решавају питање сукоба око Нагорно-Карабаха, који се њих ни на који начин не тиче.

Политичар је додао да током читавог свог боравка у Минској групи, Париз није направио ниједан практични корак ка решавању проблема.

Крајем новембра, француски Сенат је усвојио резолуцију којом позива владу да призна Републику Нагорно-Карабах. Они верују да ће ово послужити као преговарачко средство за успостављање трајног мира. Документ позива на тренутно повлачење азербејџанских оружаних снага из Карабаха.

Какво решење за Јужни Кавказ је предложио Ердоган, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА