Najnovije

KAD AMERIKANCI ČASTE: Gruzija za mrtve vojnike u Avganistanu dobija mogućnost kupovine beskorisnog oružja protiv Rusije!

I pored sve žrtve, Gruzija ipak neće dobiti ono što najviše želi - članstvo u NATO.

Nagrada za mrtve vojnike - "džavelin" (Foto: public)

Gruzija već godinama pokušava da što više angažuje Zapadni svet i NATO u svoje sukobe sa Osetijom, Abhazijom i Rusijom, ali uprkos svim naporima Tbilisija, članstvo u Alijansi nije na dnevnom redu, ali je Gruzija dobila mogućnost da za basnoslovnu cifru od 75 miliona dolara kupi 72 američka prenosiva protivtenkovska sistema "džavelin". U paketu sa 70 prenosivih lansera, Amerikanci Tbilisiju u ovu cifru uračunavaju i 410 raketa, 2 unapređena "džavelina", osnovni trening i do 70 raketa za simulaciju. Ova zaliha se u slučaju ozbiljnih ratnih dejstava utroši u periodu od 3 sata, procenjuju ruski stručnjaci. U Tbilisiju su ovu ponudu Vašingtona proglasili za veliku pobedu, jer oni ovo oružje potražuju od SAD-a još od 2008. godine, kada su oružane snage te zemlje napale Južnu Osetiju i ruske mirotvorce, započinjući rat koji su na kraju izgubili. Vašington je, dakle, već 10 godina, za koje vreme su ovi sistemi postali prilično neupotrebljivi protiv modernih ruskih oklopa na tenkovima, odbijao da isporuči oružje Gruziji zbog mogućnosti oštre reakcije Rusije, ali je takav stav sada promenjen, što je i nagovešteno nakon posete podpredsednika SAD Majka Pensa Tbilisiju u avgustu ove godine, kada je dogovoren trogodišnji program obuke gruzijskih vojnih snaga, kao i zamena sovjetskih "kalašnjikova" američkim M240.
Da podsetimo, Gruzija je u svojim nastojanjima da se približi NATO učestvovala u misijama Alijanske u Iraku i Avganistanu. Te misije koštale su života 32 gruzijska vojnika.

DŽavelin (koplje)

Američki "džavelin" je jednostavan navođeni protivtenkovski raketni sistem, koji može da služi i za izviđanje. Raketa je nezavisna od lansera nakon ispaljivanja, što omogućava jedinici koja ga opslužuje da se odmah po ispaljivanju vrati u zaklon. Rakete koje imaju infracrveno navođenje imaju domet od 4.750 metara. Zašto Amerikanci tvrde da će ponovo doći do rata u Donbasu, pročitajte OVDE. Šta zapadni analitičari preporučuju NATO alijansi kao jedini mogući korak u želji da parira Rusiji, pročitajte OVDE. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Razvoj ruskog dinamičkog oklopa za tenkove, u priličnoj meri je obesmislio američke protivtenkovske raketne sisteme:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA