Najnovije

IZDAJNICI I OLOŠ: Alijev pretenduje na još jermenskih zemalja, sprema se za novi rat

Tokom vojne parade organizovane u Bakuu u čast uspeha Azerbejdžana u prošlom zaoštravanju sukoba oko Nagorno-Karabaha, predsednik Ilham Alijev rekao je da jermenske teritorije Zangezur, Gojča i Jerevan smatra istorijskim zemljama svoje zemlje. S tim u vezi, državni lider je objavio nameru da se pripremi za novi rat, „ne gubeći ni minut“.

Ilham Alijev (Foto: Predsedništvo Azerbejdžana)

S tim u vezi, lider Azerbejdžana je objavio nameru da se pripremi za novi rat, „ne gubeći ni minut“.

Predsednik je dodao da Jermeniju ne smatra trgovinskim partnerom i ravnopravnim igračem u svetskoj areni. Oni koji ne dele ovaj stav, nazvao je izdajnicima i takankama (jermenski „ološ“ - prim. red.).

Turski lider Redžep Tajip Erdogan, koji je bio prisutan na paradi, javno je odao počast jednom od organizatora jermenskog genocida tokom Prvog svetskog rata.

„Danas svetli duša Enver-paše“, rekao je.

Azerbejdžanske vlasti uspostavile su praznik u zemlji u čast završetka rata u Nagorno-Karabahu - Dana pobede. Proslavljaće se svakog 10. novembra. Još jedan nezaboravan datum biće 27. septembar - početak neprijateljstava u Nagorno-Karabahu. Dan sećanja na mrtve biće obeležen tog datuma.

Ranije, tokom apela svom narodu, Alijev je predložio Francuskoj da Marsej da Jermenima. Ovu populističku izjavu izazvalo je ogorčenje lidera zbog činjenice da Francuzi, koji su „hiljadama kilometara daleko“, rešavaju pitanje sukoba oko Nagorno-Karabaha, koji se njih ni na koji način ne tiče.

Političar je dodao da tokom čitavog svog boravka u Minskoj grupi, Pariz nije napravio nijedan praktični korak ka rešavanju problema.

Krajem novembra, francuski Senat je usvojio rezoluciju kojom poziva vladu da prizna Republiku Nagorno-Karabah. Oni veruju da će ovo poslužiti kao pregovaračko sredstvo za uspostavljanje trajnog mira. Dokument poziva na trenutno povlačenje azerbejdžanskih oružanih snaga iz Karabaha.

Kakvo rešenje za Južni Kavkaz je predložio Erdogan, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA