Најновије

ЗАКАРПАТЈЕ СЕ ДОВОДИ ДО СИТУАЦИЈЕ ГРАЂАНСКОГ РАТА: Украјина дигла оружје на Мађаре

Посланици Европског парламента из владајуће мађарске странке видели су у догађајима у Закарпатју ситуацију „грађанског рата“. То се наводи у заједничкој изјави европских посланика из странке Фидес и друге мађарске политичке снаге, Хришћанско-демократске народне партије (KDNP), објављене у уторак.

СБУ (Фото: СБУ)

„Украјинска влада ствара ситуацију грађанског рата у Закарпатју. Сматрамо ово срамотним и дубоко осуђујемо употребу оружаних снага од стране украјинских власти против лидера и организација мађарске заједнице у Закарпатју “, наводи се у саопштењу, које је реакција на претреси Службе безбедности Украјине (СБУ).

Посланици кажу да су претреси били политички мотивисани и да су имали за циљ застрашивање и притисак.

Они верују да „координиране акције препада против легитимних организација мађарске мањине„ личе на „методе стаљинистичког тоталитарног система“. Посланици такво поступање називају неприхватљивим у држави у којој је на снази владавина закона.

„У земљи усмереној кај ЕУ, која је више пута изјавила да намерава да се интегрише у Европску унију и НАТО, такви догађаји су неприхватљиви, стога предузимамо иницијативу у Европском парламенту да ово кршење без преседана уврстимо у дневни ред децембарског пленарног састанка“ рекли су мађарски посланици.

Посланици тврде да је украјинска влада годинама газила права мађарске мањине. Посебно су подсетили на усвајање закона о образовању и о језику као пример кршења права националне мањине, што „може имати озбиљне последице“.

СБУ је 30. новембра извршила претрес у организацијама мађарске заједнице Закарпатја и једног од њених лидера, оптужујући их да подржавају сепаратизам. Будимпешта је одмах реаговала протестујући против украјинског Министарства спољних послова и позвавши украјинског амбасадора у Мађарској.

Лоше вести за Донбас можете прочитати ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА