Najnovije

ZAKARPATJE SE DOVODI DO SITUACIJE GRAĐANSKOG RATA: Ukrajina digla oružje na Mađare

Poslanici Evropskog parlamenta iz vladajuće mađarske stranke videli su u događajima u Zakarpatju situaciju „građanskog rata“. To se navodi u zajedničkoj izjavi evropskih poslanika iz stranke Fides i druge mađarske političke snage, Hrišćansko-demokratske narodne partije (KDNP), objavljene u utorak.

SBU (Foto: SBU)

„Ukrajinska vlada stvara situaciju građanskog rata u Zakarpatju. Smatramo ovo sramotnim i duboko osuđujemo upotrebu oružanih snaga od strane ukrajinskih vlasti protiv lidera i organizacija mađarske zajednice u Zakarpatju “, navodi se u saopštenju, koje je reakcija na pretresi Službe bezbednosti Ukrajine (SBU).

Poslanici kažu da su pretresi bili politički motivisani i da su imali za cilj zastrašivanje i pritisak.

Oni veruju da „koordinirane akcije prepada protiv legitimnih organizacija mađarske manjine„ liče na „metode staljinističkog totalitarnog sistema“. Poslanici takvo postupanje nazivaju neprihvatljivim u državi u kojoj je na snazi vladavina zakona.

„U zemlji usmerenoj kaj EU, koja je više puta izjavila da namerava da se integriše u Evropsku uniju i NATO, takvi događaji su neprihvatljivi, stoga preduzimamo inicijativu u Evropskom parlamentu da ovo kršenje bez presedana uvrstimo u dnevni red decembarskog plenarnog sastanka“ rekli su mađarski poslanici.

Poslanici tvrde da je ukrajinska vlada godinama gazila prava mađarske manjine. Posebno su podsetili na usvajanje zakona o obrazovanju i o jeziku kao primer kršenja prava nacionalne manjine, što „može imati ozbiljne posledice“.

SBU je 30. novembra izvršila pretres u organizacijama mađarske zajednice Zakarpatja i jednog od njenih lidera, optužujući ih da podržavaju separatizam. Budimpešta je odmah reagovala protestujući protiv ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova i pozvavši ukrajinskog ambasadora u Mađarskoj.

Loše vesti za Donbas možete pročitati OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA