Најновије

Систем је пукао, уздајте се у маске!

Ношење маски никоме није пријатно, ни лекари не уживају у томе, али њиховим ношењем штитите друге од себе, поручили су синоћ грађанима вирусолог Миланко Шеклер, имунилог Емина Милошевић и анестезиолог Раде Панић у "Утиску недеље".

Панић (Фото: Јутјуб)

Гости емисије покушали су да одговоре на питање зашто грађани не верују маскама и да ли је тачно да не би били у овој ситуацији, са оволиким бројем заражених и умрлих од коронавируса, да смо их носили и поштовали епидемиолошке мере.

Председник Синдиката лекара и фармацеута др Раде Панић рекао је да он вечерас носи маску јер је претходна 24 сата "добром вољом" радио у ковид интензивној јединици, да је у оквиру те смене једна његова колегиница оболела и да постоји могућност да је и он заражен.

Додао је да га, након изласка из ковид система нико није тестирао, иако би требао да буде у изолацији барем два, три дана, и да то није први пут.

- Значи лекари се не тестирају, не прате се њихови контакти, што не значи да вечерас и ја нећу добити температуру - рекао је Панић.

- Ношењем маске штитим друге и себе - рекао је Панић, а на питање да ли треба да дезинфикујемо прибор за јело, чаше и кваке, он је рекао да треба само штитити лице.

- Највећа помоћ у овом тренутку је да исконтролишемо себе и да никако не додирујемо лице прљавим рукама, да не скидамо маске јер неке вируси остају на њој - објаснио је Панић, додајући да хирушке маске, које грађани најчешће носе, не трају дуже од два сата, а када причају онда и краће.

Он је додао да лекари добијају једну маску за цео дан, а колеге у примарној заштити једну маску за два дана.

Напомињујући да је здравствени систем "пукао", он је рекао да је после 10 месеци овакво стање недопустиво.

- Плашим се да ће ово трајати до априла - упозорио је он, додајући да "сви носимо маске, да смо васпитани и да прихватамо нову реалност не би имали ове проблеме".

Вирусолог и микробиолог Миланко Шеклер упоредио је ношење или неношење заштитних маски са поштовањем саобраћајних прописа.

- Џабе ви поштујете прописе, када овај вози у контра смеру - рекао је Шеклер, алудирајући на људе који не поштују мере ношења заштитних маски у ситуацијама где може доћи до заражавања.

У контакту особе инфициране коронавирусом која не носи маску и здраве особе са маском, постоји могућност око 20 одсто шансе да заправо буде заштићен.

- Ако као оболели од короне носите маску, а ја као здрав не, шанса да будем заштићен је 80 одсто. Ако обоје носимо маске, заштита је скоро 99 одсто - објаснио је Шеклер.

Према речима имунолога Емине Милошевић, грађанима се "као деци", стално мора објашњавати зашто је важно носити маску.

- Људи размишљају ако маска не штити 100 одсто зашто би је носили, али таквим размишљањем дошли смо до ове ситуације и колеге из интензивне неге би сада лакше радиле свој посао - упозорила је она.

Украјина планира да примени сценарио из Нагорно Карабаха? Како је Русија одговорила прочитајте ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА