Najnovije

Sistem je pukao, uzdajte se u maske!

Nošenje maski nikome nije prijatno, ni lekari ne uživaju u tome, ali njihovim nošenjem štitite druge od sebe, poručili su sinoć građanima virusolog Milanko Šekler, imunilog Emina Milošević i anesteziolog Rade Panić u "Utisku nedelje".

Panić (Foto: Jutjub)

Gosti emisije pokušali su da odgovore na pitanje zašto građani ne veruju maskama i da li je tačno da ne bi bili u ovoj situaciji, sa ovolikim brojem zaraženih i umrlih od koronavirusa, da smo ih nosili i poštovali epidemiološke mere.

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta dr Rade Panić rekao je da on večeras nosi masku jer je prethodna 24 sata "dobrom voljom" radio u kovid intenzivnoj jedinici, da je u okviru te smene jedna njegova koleginica obolela i da postoji mogućnost da je i on zaražen.

Dodao je da ga, nakon izlaska iz kovid sistema niko nije testirao, iako bi trebao da bude u izolaciji barem dva, tri dana, i da to nije prvi put.

- Znači lekari se ne testiraju, ne prate se njihovi kontakti, što ne znači da večeras i ja neću dobiti temperaturu - rekao je Panić.

- Nošenjem maske štitim druge i sebe - rekao je Panić, a na pitanje da li treba da dezinfikujemo pribor za jelo, čaše i kvake, on je rekao da treba samo štititi lice.

- Najveća pomoć u ovom trenutku je da iskontrolišemo sebe i da nikako ne dodirujemo lice prljavim rukama, da ne skidamo maske jer neke virusi ostaju na njoj - objasnio je Panić, dodajući da hiruške maske, koje građani najčešće nose, ne traju duže od dva sata, a kada pričaju onda i kraće.

On je dodao da lekari dobijaju jednu masku za ceo dan, a kolege u primarnoj zaštiti jednu masku za dva dana.

Napominjujući da je zdravstveni sistem "pukao", on je rekao da je posle 10 meseci ovakvo stanje nedopustivo.

- Plašim se da će ovo trajati do aprila - upozorio je on, dodajući da "svi nosimo maske, da smo vaspitani i da prihvatamo novu realnost ne bi imali ove probleme".

Virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler uporedio je nošenje ili nenošenje zaštitnih maski sa poštovanjem saobraćajnih propisa.

- DŽabe vi poštujete propise, kada ovaj vozi u kontra smeru - rekao je Šekler, aludirajući na ljude koji ne poštuju mere nošenja zaštitnih maski u situacijama gde može doći do zaražavanja.

U kontaktu osobe inficirane koronavirusom koja ne nosi masku i zdrave osobe sa maskom, postoji mogućnost oko 20 odsto šanse da zapravo bude zaštićen.

- Ako kao oboleli od korone nosite masku, a ja kao zdrav ne, šansa da budem zaštićen je 80 odsto. Ako oboje nosimo maske, zaštita je skoro 99 odsto - objasnio je Šekler.

Prema rečima imunologa Emine Milošević, građanima se "kao deci", stalno mora objašnjavati zašto je važno nositi masku.

- LJudi razmišljaju ako maska ne štiti 100 odsto zašto bi je nosili, ali takvim razmišljanjem došli smo do ove situacije i kolege iz intenzivne nege bi sada lakše radile svoj posao - upozorila je ona.

Ukrajina planira da primeni scenario iz Nagorno Karabaha? Kako je Rusija odgovorila pročitajte OVDE.

Izvor: nova.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA