Најновије

СКАНДАЛ У КУЛОАРИМА САМИТА ОДКБ: Тргују Карабахом, спомињу се милијарде долара (АУДИО)

Канцеларија трећег председника Јерменије Сержа Саргсјана прокоментарисала је снимак разговора са председником Белорусије Александром Лукашенком, који се одржао на самиту ОДКБ у јесен 2016. године у Јеревану, за време председавања Саргсјана. Прес служба бившег председника потврдила је аутентичност снимка.

Самит ОДКБ (Фото: РИА Новости)

Лукашенко је открио приближни садржај овог дијалога са Саргсјаном још у децембру 2018. новинарима, напомињући да Саргсјан није желео да Азербејџану да регионе око Карабаха.

Сада је Телеграм канал „Bagramyan 26“ објавио снимак разговора у коме се оба лидера препиру око предаје територија Азербејџану.

Лукашенко посебно каже да је Алијев спреман да плати Јерменији 5 милијарди долара, Саргсјан предлаже да плати Алијеву 6 милијарди, и нека се одрекне ових територија.

„У вези са аудио записом који је синоћ снимио један од канала Телеграм, канцеларија трећег председника примила је бројне захтеве медија који желе да сазнају да ли је дискусија садржана у аудио запису истинита, када је одржана, где и зашто трећи председник Јерменије Серж Саргсјан још увек није причао о томе“, речено је у канцеларији председника Саргсјана у коментару.

Овде су, истовремено, збуњени како је снимак нејавног разговора председника током састанка у ограниченом формату на седници Савета за колективну безбедност Организације договора о колективној безбедности (ОДКБ), одржаној у Јеревану 14. октобра 2016. године, завршио на интернету.

„Канцеларија трећег председника прихвата објављивање звучног записа као чињеницу и уздржава се од коментара, с обзиром на чињеницу да састанци одржани у затвореном формату не подлежу коментарисању, као ни до сада“, каже се у коментару.

Треба напоменути да се, судећи по разговору, Лукашенко се не слаже са Саргсјановом тврдњом да ће седам округа „оголити“ границе Арцаха и оставити 150 000 становника суочених са Азербејџаном. Стога су потребни стварни безбедносни механизми.

Белоруски лидер нуди ОДКБ као организацију која ће преузети одговорност.

„На пример, тамо бисмо требали послати одређене мировне снаге“, каже он.

Али истовремено сумња да ће председник Азербејџана, примивши регионе, започети рат.

„Ваша позиција је слаба. Нећу се одрећи седам округа, јер ћете тада одмах почети да се борите против мене. А ако не ... ”, каже он Саргсјану.

Јерменски лидер је одговорио: „Наравно, шта то значи ако не започне? А ако започне? Александре Григорјевичу (Лукашенко), зашто то једноставно поклоните, не разумем “.

Лукашенко каже да је Алијев у првој фази спреман да плати Јерменији 5 милијарди (долара). Председник Јерменије каже да је спреман да Алијеву да 6 милијарди, а нека се одрекне ових региона.

Такође, према речима председника Јерменије, он не може дати ових седам региона, пошто је тамо проливена крв пет хиљада јерменских војника.

"Па шта? Изгубили смо 30 милиона, али нисмо у рату са Немцима “, каже Лукашенко.

Али ни овде Саргсјан не остаје дужан: „Ништа мање нисмо страдали. 30 хиљада (Јермена) је погинуло само за Белорусију “.

Снимање је у овом тренутку прекинуто. У јерменским медијима и на друштвеним мрежама видео је изазвао велику пажњу.

О новим варварствима азербејџанске војске прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА