Најновије

ОЧАЈ И БЕЗУМЉЕ – Турска је Ал-Каиду снабдела саставима „Стингер“! (ВИДЕО)

Покушај обарања руског бомбардера Су-24 током битки за село Наираб у сиријској провинцији Идлиб 20. фебруара наводно су спровели турски војници, а не исламистички милитанти које подржава Анкара.

Турска помаже терористе (Фото: Јутјуб)

Видеозапис који потврђује ову верзију појавио се на интернету дан после, 21. фебруара. Наиме, новинска агенција А24 “сиријских оружаних снага” објавила је видеозапис милитаната протурског “Националног ослободилачког фронта” током напада на Наираб. И док су снимали терористе у припреми за напад који је по њих завршио катастрофом, камера је ухватила и лансирање пројектила из МАНПАД састава Стингер с којим су покушали оборити руски авион.

Прво лансирање ракете са Стингер се види на од 1:54′, а друго на од 7:35′.

На снимку се јасно види да лансирање ракете из састава МАНПАДС ФИМ-92 Стингер спроводе мушкарци у турској војној униформи. То само по себи не може бити доказ умешаности турске војске, будући да Анкара милитантима масовно испоручује војну опрему.

Међутим, касније је корисник Твиттера Самир успео да пронађе место лансирања ракете, за које се испоставило да је зграда на територији новоизграђеног турског „проматрачког места“ на путуизмеђу града Идлиба и села Кминас.

Упоређујући остале геолокације које је обрађивао, овај корисник даје врло прецизне податке о кретању и положају не само трупа, већ и јединица војне опреме турске војске и исламистичких милитаната у Идлибу.

Руски медији и такозвана „блогосфера“ су с огорчењем примили ову вест, која многе у Русији подсећа на испоруке истих састава муџахединима у Авганистану, након чега је Црвена армија почела готово на дневној бази губила хеликоптере и посаде широм Авганистана, а многи верују да је то променило равнотежу снага у авганистанском сукобу.

Москва, која није коментирисала овај случај, с обзиром да је Су-24 успешно избегао напад, узела је у обзир овај турски потез, што се видело из напада тог дана, али и оних који су уследили касније и непопустљивости Владимира Путина у преговорима с турским председником Ердоганом.

Судећи према видеу агенције А24, руски бомбардер Су-24 надлеће територију те турске “осматрачнице”, након узвика “Алаху акбар” се лансира још једна ракета из МАНПАД састава. Оба су покушаја обарања бомбардера Су-24 била безуспешна, али то не умањује значај напада.

У истом се видеу види употреба турског састава топовског навођења којег Турци користе на линији фронта заједно са саставима електронског ратовања КОРАЛ турске компаније Аселсан која производи електроничке саставе за оружане снаге Турске.

Такође се у неколико кадрова може видети како турска војска наређује одредима исламистичких бораца, опет на повике последњег „Алаху акбар“.

Како извештавају медији, што се види и по објављеним снимцима, милитанти протурског “Националног ослободилачког фронта” се раме уз раме боре с терористима организације Хаџат Тахрир Ал-Шам у којој водећу улогу имају терористи „бившег“ Ал-Нусра Фронта.

У борбама против сиријских снага током битке за село Наираб 20. фебруара је доказано кориштен састав ФИМ-92 Стингер, али је пилот руског авиона Су-24 успео да маневрише и пројектил је прошао поред њега.

МАНПАД састави Стингер су прилично делотворно средство у борби против ваздушних циљева, а сада је потврђено да их имају и терористи у Идлибу. Према руским медијима, који се позивају на изворе у војсци, противавионски састави су из складишта турске војске испоручени терористима почетком фебруара, а већ су 11. и 14. с њима су оборена два хеликоптера сиријских ваздушних снага.

Посаде оба сиријска војна хеликоптера Ми-17 су убијене, а изгорела тела су пред очима турских војника исламистички милитанти касније развлачили по сеоским путевима.

Одлука Анкаре да терористичке групе у Идлибу снабде преносним противваздушним саставима граничи са здравим разумом, јер нико не може да гарантује да сиријски огранак Ал-Каиде сутра неће оборити цивилни авион у тренутку полетања у најближој ваздушној луци, можда чак у Анкари или Истанбулу.

У руској авио бази Хмејмијм су 20. фебруара подигнути бомбардери Су-24. Руска група извела је низ масовних напада на милитанте на периферији Наираба, где је уништила живу силу, њихову опрему и положаје турске артиљерије. Одмах након ваздушних напада су трупе Башара Ал-Асада покренуле жестоки противнапад у којем су уништиле и протерале непријатеља из Наираба, поново узевши село под пуну контролу.

Прочитајте ОВДЕ   које то буре барута прети да запали пола света.

Извор: logicno. com/Нермин Н./Twitter / Obretix

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА