Најновије

РЕПУБЛИКА СРПСКА НА УДАРУ! Додик добио ултиматум: Ако пређе "линију" биће рата!

Лидери СДА, СББ-а и ДФ-а, Бакир Изетбеговић, Фахрудин Радончић и Жељко Комшић, поручили су лидеру СНСД-а Милораду Додику и званичницима РС да "неће дозволити прелажење црвене линије", поручивши им да повуку недавне закључке дефинисане у Скупштини РС.

Милорад Додик (Фото: predsjednistvobih.ba)

Бакир Изетбеговић је у свом обраћању након заједничког састанка у Председништву БиХ рекао да ће на сваку претњу територијалном интегритету БиХ одговорити снажно.

"Ниједан педаљ ове државе се не може отцијепити. Такво нешто доводи до нарушавања мира. Упозоравамо представнике међународне заједнице, а посебно ОХР, да је крајње вријеме да се подузму кораци за кризу коју је проузроковао Додик. Досадашње дјеловање међународне заједнице их је само охрабрило", истакао је лидер СДА.

Изетбеговић је даље навео да од Србије траже да се стриктно придржава Дејтонског споразума, а нарочито његовог члана 1.

"Благе и неувјерљиве реакције Вучића када у његовом присутву и пред патријархом СПЦ, Додик пријети сецесијом и нарушавањем територијалног интегритета БиХ. Ово није пријетња само БиХ него цијелој регији. Нећемо пристајати ни на какве уцјене. Нећемо подржати избацивање страних судија из Уставног суда, о томе се може разговарати тек када БиХ снажно напредује на путу ка чланству у ЕУ и НАТО-у", рекао је лидер СДА.

Фахрудин Радончић је рекао да су данас "као владајућа коалиција извршили моралну и државничку обавезу да искажу став патриотских снага у БиХ након овога што данима долази од Додика и власти РС".

"Нисмо то урадили да бисмо уплашили грађане, него да бисмо рекли Додику и политици сепаратизма да постоји црвена линија преко које се не смије прећи. Након ових реакција, очекујемо да се изврши корекција захтјева које нико не може прихватити", рекао је Радончић.

Председавајући Председништва БиХ и лидер Демократске фронте Жељко Комшић позвао је Милорада Додика да се врати раду у институцијама БиХ како то предвиђају Устав и закони БиХ.

"Штету од његових поступака у највећој мјери сносит ће грађани РС због повлачења потенцијалних инвеститора које ће отјерати атмосфера несигурности. Друга ствар, овдје у Предсједништву имате много споразума и уговора финансијске нарави. Велики дио тог новца треба да иде у РС. Зато је таква врста политичког дјеловања непотребна и наноси штету оним људима за које каже да се залаже", казао је Комшић.

Додао је да се мора знати докле се може ићи у политичком деловању.

"Држава БиХ и њен суверенитет и интегритет нису нешто о чему се преговара, институције БиХ, укључујући Уставни суд и стране судије, такођер нису нешто о чему се преговара. Да би се о томе преговарало, мора се ући у свеобухватну реформу система. То што нам се одлуке судова не свиђају, не значи да се оне не морају проводити, али не можете их директно рушити и опструирати и то сводити на израз воље ентитета", рекао је Комшић.

Позвао је Додика да се врате уобичајеним пословима.

"БиХ се сигурно неће распасти ни доћи у прилику у којој је била кад је велика сила ударила на њу и покушала да је растури. Није успјело тада и неће никад, јер је то воља већине грађана БиХ", поручио је Комшић.

Србија мора де јуре или де факто да призна лажну државу Косово! Више о томе ОВДЕ!

Извор: klix.ba

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА