Најновије

СРБИЈА ПОСТАЈЕ ЛИДЕР У НАОРУЖАЊУ: Тенкови М84 и Т72 добијају наше гусенице!

У Застава ковачници управо је стартовало освајање производње отковака (чланака) за тенковске гусенице за тенк М84, који је био понос некадашње југословенске војне индустрије, те руски тенк Т72, који су и даље у поседу Војске Србије.

Тенк М84 (Фото: Јутјуб)

Производња тенковских гусеница, које до сада нису израђиване у Србији, у Заставиној ковачници осваја се на основу документације Војно техничког института (ВТИ) у Београду.

Стручњаци ВТИ су крајем 70-их година дали кључни допринос реализацији пројекта „Капела“, који је односио на производњу првог југословенског тенка М84, који је израђиван према лиценци за руски основни тенк Т72.

Гусенице чија се производња осваја у Крагујевцу биће резервни делови за истоветне позиције на тенковима М84 и Т72.

Према доступним подацима, у Војци Србије оперативно је још око 200 тенкова М84, те одређени број тенкова Т72, а из Русије, према ранијим најавама, треба би да стигне још 30 осавремењених тенкова те врсте (Т72), чије допремање Дунавом је спречавала и вероватно још увек спречава Румунија.

У бившој СФРЈ, иначе, произведено је укупно око 640 тенкова М84, који су рађени према лиценци за руски тенк Т72, али је бројним изменама које су реализовали домаћи стручњаци, био својеврсна комбинација источне и западне технологије, услед чега је, крајем 80-их и почетком 90-их, према оцени и иностраних војних стручњака, био једно од најбољих оклопних борбених возила те врсте на свету.

Остала је у сећању чувена трка између америчког „Абрамса“ и М84, у време „Пустиње олује“ у Кувајту, где је југословенски тенк био знатно бржи од свог америчког конкурента. Кувајћани су га од миља звали „Дечко“, док су Пакистанци тврдили да је много бољи од америчког „Абрамса“.

Кувајт је почетком 90-их, купио 2.015 тенкова М84, а до 1992. испоручено му је 149. Испоруке су 1992, обустављене због ратног распада некадашње југословенске државне заједнице.

С тим у вези остало је забележено да су Срби и Хрвати и у време рата у Хрватској, 1992, заједнички испоручили један контингент тенкова М84 у Кувајт.

Тај тенк се склапао у фабрици „Ђуро Ђаковић“ у Славонском Броду, и Хрвати су контингент намењен Кувајту, те 1992. били распоредили дуж фронта против ЈНА широм Хрватске.

Убрзо су, међутим, схватили да им је новац потребнији, те су српски и хрватски стручњаци, у време рата, отпутовали у Кувајт и тамошњим војним властима заједнички предали одређени број тенкова војсци те земље.

Уговорена испорука 250 тенкова М84 и извоз технологије за његову производњу у Пакистан, у вредности од близу милијарду долара, почетком 90-их спречио је рат у бившој Југославији.

Иницијативе

Крајем претходне и почетком ове деценије било је званичних иницијатива да Србија и Хрватска заједнички обнове производњу тенка М84. Испоставило се, међутим, да ни једна ни друга држава нису имале ни довољно новца за обнављање те производње, али ни тржиште за пласман тенкова. Процењује се, наиме, да покретање производње тенкова без обезбеђеног тржишта за најмање 500 „оклопника“ није исплативо.

Прочитајте ОВДЕ шта је Александар Вучић поручио Аљбину Куртију.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА