Najnovije

SRBIJA POSTAJE LIDER U NAORUŽANJU: Tenkovi M84 i T72 dobijaju naše gusenice!

U Zastava kovačnici upravo je startovalo osvajanje proizvodnje otkovaka (članaka) za tenkovske gusenice za tenk M84, koji je bio ponos nekadašnje jugoslovenske vojne industrije, te ruski tenk T72, koji su i dalje u posedu Vojske Srbije.

Tenk M84 (Foto: Jutjub)

Proizvodnja tenkovskih gusenica, koje do sada nisu izrađivane u Srbiji, u Zastavinoj kovačnici osvaja se na osnovu dokumentacije Vojno tehničkog instituta (VTI) u Beogradu.

Stručnjaci VTI su krajem 70-ih godina dali ključni doprinos realizaciji projekta „Kapela“, koji je odnosio na proizvodnju prvog jugoslovenskog tenka M84, koji je izrađivan prema licenci za ruski osnovni tenk T72.

Gusenice čija se proizvodnja osvaja u Kragujevcu biće rezervni delovi za istovetne pozicije na tenkovima M84 i T72.

Prema dostupnim podacima, u Vojci Srbije operativno je još oko 200 tenkova M84, te određeni broj tenkova T72, a iz Rusije, prema ranijim najavama, treba bi da stigne još 30 osavremenjenih tenkova te vrste (T72), čije dopremanje Dunavom je sprečavala i verovatno još uvek sprečava Rumunija.

U bivšoj SFRJ, inače, proizvedeno je ukupno oko 640 tenkova M84, koji su rađeni prema licenci za ruski tenk T72, ali je brojnim izmenama koje su realizovali domaći stručnjaci, bio svojevrsna kombinacija istočne i zapadne tehnologije, usled čega je, krajem 80-ih i početkom 90-ih, prema oceni i inostranih vojnih stručnjaka, bio jedno od najboljih oklopnih borbenih vozila te vrste na svetu.

Ostala je u sećanju čuvena trka između američkog „Abramsa“ i M84, u vreme „Pustinje oluje“ u Kuvajtu, gde je jugoslovenski tenk bio znatno brži od svog američkog konkurenta. Kuvajćani su ga od milja zvali „Dečko“, dok su Pakistanci tvrdili da je mnogo bolji od američkog „Abramsa“.

Kuvajt je početkom 90-ih, kupio 2.015 tenkova M84, a do 1992. isporučeno mu je 149. Isporuke su 1992, obustavljene zbog ratnog raspada nekadašnje jugoslovenske državne zajednice.

S tim u vezi ostalo je zabeleženo da su Srbi i Hrvati i u vreme rata u Hrvatskoj, 1992, zajednički isporučili jedan kontingent tenkova M84 u Kuvajt.

Taj tenk se sklapao u fabrici „Đuro Đaković“ u Slavonskom Brodu, i Hrvati su kontingent namenjen Kuvajtu, te 1992. bili rasporedili duž fronta protiv JNA širom Hrvatske.

Ubrzo su, međutim, shvatili da im je novac potrebniji, te su srpski i hrvatski stručnjaci, u vreme rata, otputovali u Kuvajt i tamošnjim vojnim vlastima zajednički predali određeni broj tenkova vojsci te zemlje.

Ugovorena isporuka 250 tenkova M84 i izvoz tehnologije za njegovu proizvodnju u Pakistan, u vrednosti od blizu milijardu dolara, početkom 90-ih sprečio je rat u bivšoj Jugoslaviji.

Inicijative

Krajem prethodne i početkom ove decenije bilo je zvaničnih inicijativa da Srbija i Hrvatska zajednički obnove proizvodnju tenka M84. Ispostavilo se, međutim, da ni jedna ni druga država nisu imale ni dovoljno novca za obnavljanje te proizvodnje, ali ni tržište za plasman tenkova. Procenjuje se, naime, da pokretanje proizvodnje tenkova bez obezbeđenog tržišta za najmanje 500 „oklopnika“ nije isplativo.

Pročitajte OVDE šta je Aleksandar Vučić poručio Aljbinu Kurtiju.

Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA