Најновије

ОПШТЕ СЛАВЉЕ У ИРАКУ, УСПЕЛИ СУ: Америчка војска напушта Мосул после толико времена!

Са своје две стазе од 11.000 стопа (3.3528 км) способним за полетање највећим америчким бомбардерима и транспортижеримама, база Кајара Вест Еирфелд, удаљен око 37 миља јужно од Мосула, одиграла је кључну улогу у борби против Исламске Државе након што је 2016. поново заузет са ове терористичке творевине. Сада, САД снаге су започеле процес напуштања ваздушне базе, вративши је ирачкој контроли на церемонији у четвртак.

ЦЈТФ-ОИР (Фото: inherentresolve.mil)

„Као резултат успеха ИСФ-а (ирачке специјалне снаге) у њиховој борби против Исламске Државе, и у сарадњи са нашим партнерским снагама и владом Ирака, ЦЈТФ-ОИР (Комбиноване заједничке снаге) ће преселити и консолидовати особље и опрему из неколико ирачких база током 2020. године.“ Гласи саопштење Комбиноване заједничке снаге (ЦЈТФ-ОИР), дато у четвртак 26.02.2020.

У саопштењу се не помиње колико је трупа било укључено, али према информативном листу који је доставио ЦЈТФ-ОИР Уред за односе са јавношћу, у бази је било око 800 људи, ирачких, америчких и француских. Француска је раније ове недеље објавила да ће својих 100 војника бити повучено из Ирака усред пандемије Ковид-19.

У Ираку има 7.500 коалиционих трупа, од којих је 5.000 америчких.

У саопштењу се напомиње да одлазак укључује пренос око 1,7 милиона долара ирачким снагама, који се углавном састоје од објеката за свакодневну подршку попут праоница и компресора за ваздух, али и комуникационе опреме непознатих врста.

Амерички председник Доналд Трамп прогласио је Исламску Државу пораженом пре скоро годину дана када је заплиењена његова последња територија на истоку Сирије, али група је наставила постојати у тајности, изводећи периодичне нападе широм Сирије и Ирака и разгранавајући се у нове франшизе у Авганистану и западној Африци .

Коалиција даље напомиње да ће „деловати са мање места, али остаје посвећена пружању подршке нашим партнерима у њиховој борби против ИД-а“.

"ИСФ све више спроводи независне операције у борби против ИД-а и одбране њихове домовине, укључујући кампању "Хероји Ирака" и "Победа воље” 2019.

Занимљиво је да се у изјави такође наводи да „ЦЈТФ-ОИР остаје у Ираку на позив владе Ирака.“ Након ваздушног удара у јануару у којем су убијени заменик команданта ирачких народних мобилизационих снага (ПМФ) и оснивач Катаиб Хезболах Абу Махди ал-Мухандис, заједно са заповедником иранских снага Кудса, генерал Касем Сулејмани у Багдаду, ирачки парламент затражио је од америчких снага да напусте земљу.

Вашингтон је то одбио, а уследили су огромни протести као и нови напади милитаната на америчке базе. ПМФ су формирани као део исте борбе против ИД-а, који је од 2014. до 2017. заузео северне делове Ирака, а Сулејмани је предводио иранске и ирачке снаге у тој борби, тако да су Ирачани били бесни због његовог убиства.

Зашто су руског министра одбране пратили ловци Су-35С са арсеналом ракета „ваздух-ваздух“ сазнајте ОВДЕ!

Извор: Правда

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА