Најновије

ПУШКЕ КОЈЕ ПРОБИЈАЈУ ОКЛОП И ЗАСЕДНА ТАКТИКА: Овако руски снајперисти обарају хеликоптере!

Снајперски тимови том приликом користе далекометне пушке великог калибра АСВК. Ова пушка захваљујући својим габаритима и снажном метку може прецизно да погоди свој циљ на даљинама и до 2 хиљаде метара. Метак калибра 12,7мм је у стању да пробије тело оклопних транспортера, борбених возила пешадије или десантних борбених возила. Што се тиче хеликоптера руски снајперисти су посебно фокусирани на окна са армираним стаклима који штите пилоте.

Руска војска (Фото: mil.ru)

Руски снајперисти су научили да обарају непријатељске хеликопере из засаде. Снајперски заседни напад на ове летелице може да буде опаснији од ватре ПА топова или ракета – пише интернет портал лента. ру.

У програму специјалистичке обуке за оспособљавање снајпериста убачена је наставна јединица у којој се обрађује борба против непријатељских хеликоптера. Нови модалитети тактике су примењени током недавно завршене војне вежбе „Снайперский рубеж“. Према њеном сценарију, снајперисти су имали задатак да одбију напад хеликоптера на аеродром на коме су се налазили тактички бомбардери Су-34. Снајперисти том приликом формирали кружну одбрану око целог аеродрома, тако што су на најпогоднијим местима организивали заседе. Резултат добро постављеног распореда и прецизне паљбе је довео до слома хеликоптерског напада, и уништења пилотских посада који су управљали овим летелицама.

Снајперски тимови су том приликом користили далекометне пушке великог калибра АСВК. Ова пушка захваљујући својим габаритима и снажном метку може прецизно да погоди свој циљ на даљинама и до 2 хиљаде метара. Метак калибра 12,7мм је у стању да пробије тело оклопних транспортера, борбених возила пешадије или десантних борбених возила. „Он без проблема може да пробије оклопну заштиту коју на себи имају хеликопери, посебно када је у питању део пилотске кабине који је ојачан армираним стаклима који штите пилоте“ – рекао је заменика председника Савеза падобранаца Русије пуковник Валери Јурјев.

АСВК („армейская снайперская винтовка крупнокалиберная“; Индекс ГРАУ — 6В7, са дневним и ноћним нишанима мод. 6С8 / 6С8-1)- представља руску снајперску пушку великог калибра, која је се појавила 2004.године као производ конструкторског завода В.А.Дегтјарева из Коврова. Пушка је направљена на бази КСВК („Ковровская снайперская винтовка крупнокалиберная“) и СВН-98 („снайперская винтовка Негруленко“).

По својој конструкцијоној шеми користи механизам тзв. bullpap, што је смањило њене габарите. АСВК употребљава муницију калибра 12,7х108мм. Пушка се пуни оквиром капацитета 5 метака. Почетна брзина метка на устима цеви достиже 780 м/сек. Ефективни домет пушке је 1,500-1,800 метара. Тежина „голе“ пушке без оквира са муницијом и оптичког нишана је 12,5 килограма. Њена укупна дужина достиже 1420мм, док на дужину пушчане цеви отпада 1000мм. Оквирна брзина гађања је до 10 метака у минути.

Што се тиче њене прецизности она износи > 2 МОА, тачније употребом обичног метка пушка на 300 метара групише поготке у кругу максималног пречника 160мм. Пушчана цев се карактерише увећаним ресурсом трајања у односу на њене претходнике. Произвођач гарантује најмање 3 хиљаде опаљених метака по једној цеви. Уколико се оружје правилно чисти и одржава њен животни век може достићи 5 хиљада опаљења.

Украјина наоружава терористе у Идлибу, више о томе ОВДЕ!

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА