Најновије

ИДЛИБУ ПРЕТИ КРВАВИ СЦЕНАРИО: "Барјактар" разорио сиријске оклопњаке, Турска би могла поново да нападне?

После примирја које је у сиријској провинцији Идлиб ступило на снагу у петак, већина руских коментатора и експерата због превртљивости председника Реџепа Тајипа Ердогана прогнозира да би убрзо на северозападу Сирије поново могло да се пуца.

Турски дрон "Барјактар" (Фото: Јутјуб)

Главни разлог неверице је што Русија и Сирија имају сасвим другачију оцену од Турске ко су терористи, а ко "умерена опозиција" председнику Асаду.

Војни и други експерти сада покушавају да анализирају последице кратког, али суровог рата сиријске и турске армије. Сиријска армија је успела да освоји важан магистрални путни правац и ако се погледа списак места и села које су ослободили, могу бити задовољни.

Али постоји и друга страна медаље. Турска је својим ударним дроновима и тешком артиљеријом уништила велики број сиријских тенкова и оклопних возила, као и хеликоптера и тешког наоружања. Турци истичу да је погинуло преко две хиљаде сиријских војника.

Један од угледнијих руских војних експерата, пензионисани пуковник Михаил Ходарењок истиче да би се из овог рата морала извући поука да ће моћне армије у савременом рату користити ударне беспилотне летелице које могу да нанесу велике губитке противницима. Па тако и сиријски ПВО није имао адекватан одговор на борбу са "ројем" турских дронова.

Експерт за Блиски исток Јуриј Љамин сматра да садашње примирје иде наруку армији Сирије, која ће настојати да прегрупише снаге како би могла да помоћу ПВО система "Бук" и С-200 заштити небо од турске авијације.

Љамин прогнозира да би Турска могла поново да насрне својом армијом на Идлиб.

Експерт Института информативног ратовања Владимир Васиљев каже да је на преговорима у Кремљу Путин успео да заштити интересе Сирије јер се Асадова војска неће повлачити са заузетих позиција.

На почетку ратне операције сиријска војска потпомогнута својом и руском авијацијом је напредовала. Али када је Турска употребила велики број дронова, ситуација се битно изменила и Сиријци су претрпели велике губитке.

Главне невоље Сирији су направили турски дронови "анка" и "барјактар" који су успешно уништавали сиријске тенкове и друга оклопна возила.

Још једном се показало да много хваљени руски ПВО систем "Панцир" може бити ефикасан само ако има и другу ПВО подршку, а ако није добро маскиран лако постаје небрањена мета противничкој авијацији.

Само неупућени су потцењивали турску армију, која је у Европи међу НАТО чланицама једна од најмоћнијих.

Што се тиче Турске и њеног председника, они морају да извуку закључак да и у будућој ратној авантури не могу да рачунају на помоћ земаља НАТО. Осим вербалне подршке, нико за Турке неће да гине.

Већ споменути војни аналитичар Михаил Ходарењок каже да би и Русија требало да извуче поуку и што пре направи себи довољан број беспилотних летелица које могу да буду наоружане савременим оружјем. Русија већ ради на новим "тешким беспилотницима", али ће јој требати још неколико година да направи заиста моћан и "паметан" дрон.

“Кад би у источном средоземљу Русија имала два савремена носача авиона и више подморница и великих ратних бродова, много лакше и брже би се решавала одређена питања”, објаснио је војни експерт и аналитичар Михаил Ходарењок.

Председник Ердоган је славодобитнички изјавио: "Турска је доказала да зна да ратује, али ми желимо мир". Поуздајући се у свој војни потенцијал он је чак и после потписивања најновијег документа о примирју у Кремљу изјавио да Турска задржава право да у случају напада сиријске армије употреби своју армију.

Мирно небо, али напетост још присутна

Небо изнад Идлиба је било без ратних авиона Русије и Сирије, први пут после више недеља, а становници наводе да постоји релативна, али напета смиреност док је на снази споразум о прекиду ватре између Турске и Русије у северозападној сиријској провинцији. Примирје је зауставило застрашујућу кампању бомбардовања, у којем је погинуло на стотине људи, током руског напада који су подржале снаге сиријске владе на последње упориште побуњеника у земљи.

Споразум је у суштини замрзнуо линије сукоба и не приморава снаге сиријског председника Башара ал Асада да се повуче са територија које је заузео у последња три месеца, што је био кључни захтев Турске. Аналитичари оцењују да је тешко веровати да ће се стотине хиљада расељених сада вратити својим кућама, и много је више оних који мисле да је ово само предах током којег ће се "борци одморити".

Има ли Сиријаца у реци миграната?

У Москви сумњају да је 142.000 људи, који су из Турске кренули ка Европи када је Ердоган одлучио да их искористи не би ли изазвао сукоб Европе са Русијом, родом из Сирије. Многи од њих су дошли из других земаља и ратовали су у Сирији на страни исламиста. Због тога московски аналитичари кажу да је Турска стала у одбрану исламских екстремиста који су се из других делова Сирије повлачили ка Идлибу.

Прочитајте ОВДЕ зашто није успео блеф турског председника Реџепа Ердогана.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА