Најновије

МУТНИ ПОСЛОВИ АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА: Ванредно стање укинуто, набавка респиратора и даље тајна

Председник државе Александар Вучић грађанима још није поднео извештај како је, од кога и по којим ценама Србија куповала респираторе и другу медицинску опрему, иако је обећао да ће то да учини након укидања ванредног стања. Саговорници портала Nova.rs наводе да су надлежне институције, што у овом случају није председник државе, такве податке требало већ да објаве, те да је и у ванредном стању, чак и кад су у питању "живот и смрт", закон морао и могао да се поштује.

Александар Вучић (Фото: predsednik.rs)

Од почетка пандемије само једна набавка респиратора и медицинске опреме била је јавна. Њу је објавило Министарство здравља 11. марта, дакле пре увођења ванредног стања, а посао набавке респиратора само два дана касније додељен је немачкој фирми “Драгер техника”. Од ње је купљено 15 респиратора по цени од 26,7 милиона динара без ПДВ-а.

То су једини конкретни, документовани и прецизни подаци који су у време борбе против коронавируса објављени у Србији када је реч о набавци медицинске опреме. Све остале информације о томе слушали смо углавном од председника државе Александра Вучића.

Судећи по његовим изјавама, до 6. априла за набаваку медицинске опреме, укључујући хиљаду респиратора, потрошено је 370 милиона евра. Како је рекао, до тада је увезено и више од 30 милиона хируршких и 15 милиона епидемиолошких маски. Само дан касније на РТС-у он је изјавио да је Србија купила више од 2.700 респиратора, да од тог броја 2.200 није допремљено у земљу, те да су 573 подељена болницама.

Три недеље касније, шеф посланичке групе СНС Александар Мартиновић рекао је да је укупно наручено 3.967 респиратора, да је Србији до тада испоручено 585, донирано 120, сервисирано 38, па “у систему данас имамо имплементирана 743 респиратора”.

“Људи са црним фондовима решавају посао”

Ипак, да се нису поштовале законске процедуре приликом набавке медицинске опреме могло се закључити из Вучићевих изјава, који је говорио и о полуилегалним начинима куповине респиратора и “општој отимачини” за њима на тржишту.

“И није важно колико новца понудите, не можете до тога да дођете. И ја сам донео одлуку да и ми пошаљемо наше људе са црним фондовима да решавају ствари широм света, дозвољеним законом да знате. Надам се да ни динара неће да потроше јер ћемо све моћи овако да урадимо. Ако буде морало сналазићемо се на тај начин јер не можете другачије. Испред носа вам неко узме 200 респиратора иако сте ви платили те респираторе, не само да сте имали уговор”, рекао је председник Вучић, а пренео Инсајдер.

Јасно је да је упркос честим изјавама председника Србије о набавци респиратора много тога непознато – од цена, које су стално скакале, преко добављача, до посредника. Такође, изјаве Вучића у којима помиње црне фондове указују да можда посао куповине медицинске опреме није био у складу са законом.

Ненадић: Много непотпуних и контрадикторних информација

“Надам се да је његова изјава била фигуративна, јер држава нема црне фондове. Постоје буџетске резерве из којих се финансирају ванредне потребе, а у ванредном стању купује се од оног ко ту поседује. Надам се да је у питању непотребна ствар, јер може да се стекне утисак да су државни органи вршили нешто незаконито”, наводи Немања Ненадић, програмски директор Транспранетности Србије.

Он каже да сви подаци о набавци респиратора у ванредном стању треба да буду објављени и да је то већ требало да се догоди у мери у којој је то било могуће.

“Закон даје могућност да се у ситуацијама неопходне хитности, претње по живот и здравље људи, набавке спроведу и без примене процедура. Међутим, и код таквих набавки примењују се начела Закона о јавним набавкама, а међу њима је начело транспарентности. Уместо информација шта је набављено, колико је плаћено, од кога… добили смо пуно непроверљивих и непотпуних информација, па и контрадикторних”, наводи Ненадић и додаје да те податке о набавкама респиратора не треба да објављује ни председник Србије ни Влада, већ они који су ту набавку реализовали, што је у највећем броју случајева био РФЗО.

Јелисавета Василић, чланица Савета за борбу против корупције, наводи да је то тело одмах после укидања ванредног стања послало захтев Влади да им достави документацију о куповини медицинске опреме, али да им још ништа није достављено.

“Очекујем да ће нешто да нам одговоре. И за оне набавке за које нису расписани тендери мора да постоји документација. Ипак, Влада ништа не ради транспарентно. Кад бих вам рекла колико смо уговора тражили, а нисмо добили, ви бисте се запрепастили”, каже Василић.

На питање да ли борба за животе грађана може бити изговор за непоштовање закона када је у питању набавка медицинске опреме, Василић наводи да не када би Србија била правна држава.

“Пошто нисмо правна држава, онда то може бити изговор”, закључује Василић.

Када ће председник државе Александар Вучић испоставити извештај грађанима о куповини респиратора, портал Нова.рс питао је његову саветницу за медије Сузану Васиљевић, али нам до објаве овог текста није стигао одговор.

МУП забранио посету брата Обрадовићу! Више о томе ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА