Најновије

"САДА ЈЕ ТЕШКО ОТКРИТИ КО ЈЕ ЗАРАЖЕН": Др Кисић упозорила на нова жаришта у Србији!

- Чињеница да Србија тестира много више пацијената него у окружењу је управо због тога што има асимптоматских случајева - рекла је др Дарија Кисић Тепавчевић, епидемиолог и члан Кризног штаба за борбру против корона вируса.

Дарија Кисић Тепавчевић (Фото: Јутјуб)

У Србији је јуче, први пут, након 63 дана било без смртних случајева од КОВИД-19. Бројновооболелих је порастао за 105, а хоспитализована су 744 пацинета, а на респираторима је 12 оболелих.

Др Дарија Кисић Тепавчевић, која је и заменица директорке Института Србије за јавно здравље "Милан Јовановић -Батут" рекла је за Ново јутро "ТВ Пинк" да су ови подаци охрабрујући.

Ипак, додала је, они који се налазе на респритаторима имају теже форме болести.

Како објашнајва, сада већи број пацијената у Србији има корону, али нема симптоме, па је тако и теже да се открије тачан број заражених. Како додаје, то се дешава и у Врању, које је тренутно једно од нових жаришта Ковид-19.

- Две трећине особа заражених у Врању нема симптома короне. Сада морамо да знамо колико има асимптоматских носиоца, колико је људи на респиратору и број смртних исхода. То су главни показатељи ситуације у Србији - рекла је др Кисић.

Тренутно најризичнија места за пренос зарезе

- За преношење корона вируса у Србији тренутно су најризичнији затворени простори у којима људи проводе више сати, попут радних колектива, због чега је дошло до настанка жаришта у Врању и Лесковцу - додала је.

С обзиром да је боравак људи у затвореним просторијама "и те како довољан за преношење" Ковид-19, Кисић Тепавчевић је навела да је неопходно поштовати мере превенције, ношење маски и рукавица, али да је најважнији предуслов физичка дистанца.

- Један метар је довољан ако та особа нема симтоме, не кашље и не кија, али ми за сваки случај предлажемо дистанцу од два метра - рекла је она.

Кон се извинио Радовановићу, али и даље тврди да је морало бити уведено ванредно стање! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА