Најновије

ПРЕТИ ЛИ СИРИЈИ ЈОШ ВЕЋА КАТАСТРОФА?! Америка не жели да објави шта њихови пијуни раде: Уништено важно постројење! (ВИДЕО)

6. маја џихадисти Исламске странке повезане са Ал Каидом разнели су термоелектрану Заизун у југозападном делу Идлиба, јавила је Сиријска арапска новинска агенција (САНА). Државна агенција објавила је видео снимак на којем се види како се огромни расхладни торањ постројења срушио након експлозије.

Џихадисти (Фото: Јутјуб)

Према неколико извора, терористи ИС-а сада планирају да отму и продају остатке расхладног торња, који је направљен од челика и других вредних метала.

Основана 1997. године, термоелектрана Заизун користила је за снабдевање северозападне Сирије до 384 мегавата. Електрана је обезбедила посао за више од 250 стручњака и инжењера.

У 2015. години, такозвана "Џаиш ал-Фатех", коалиција са Ал Каидом и Слободном сиријском војском, заробила је постројење током велике војне кампање у Идлибу.

ИС и кинеска терористичка група Ујгурси, касније је наметнула контролу над постројењем. Терористичка група је демонтирала драгоцену опрему фабрике и продала их, а затим почела да скупља оно што је остало.

Уништавање термоелектране Заизун без сумње је ратни злочин. Многе друге објекте у Идлибу милитанти су пљачкали и уништили у последњих неколико година. У већини случајева ови акти нису широко извештавани.

Ко стиже као појачање у Идлиб, сазнајте ОВДЕ!

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА