Najnovije

PRETI LI SIRIJI JOŠ VEĆA KATASTROFA?! Amerika ne želi da objavi šta njihovi pijuni rade: Uništeno važno postrojenje! (VIDEO)

6. maja džihadisti Islamske stranke povezane sa Al Kaidom razneli su termoelektranu Zaizun u jugozapadnom delu Idliba, javila je Sirijska arapska novinska agencija (SANA). Državna agencija objavila je video snimak na kojem se vidi kako se ogromni rashladni toranj postrojenja srušio nakon eksplozije.

DŽihadisti (Foto: Jutjub)

Prema nekoliko izvora, teroristi IS-a sada planiraju da otmu i prodaju ostatke rashladnog tornja, koji je napravljen od čelika i drugih vrednih metala.

Osnovana 1997. godine, termoelektrana Zaizun koristila je za snabdevanje severozapadne Sirije do 384 megavata. Elektrana je obezbedila posao za više od 250 stručnjaka i inženjera.

U 2015. godini, takozvana "DŽaiš al-Fateh", koalicija sa Al Kaidom i Slobodnom sirijskom vojskom, zarobila je postrojenje tokom velike vojne kampanje u Idlibu.

IS i kineska teroristička grupa Ujgursi, kasnije je nametnula kontrolu nad postrojenjem. Teroristička grupa je demontirala dragocenu opremu fabrike i prodala ih, a zatim počela da skuplja ono što je ostalo.

Uništavanje termoelektrane Zaizun bez sumnje je ratni zločin. Mnoge druge objekte u Idlibu militanti su pljačkali i uništili u poslednjih nekoliko godina. U većini slučajeva ovi akti nisu široko izveštavani.

Ko stiže kao pojačanje u Idlib, saznajte OVDE!

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA