Најновије

ТЕШКО ИЖИВЉАВАЊЕ: Полиција је зауставила брод због наводног шверца кокаина, а онда затекла језиве сцене! (ФОТО)

Требало је то бити рутинска пловидба за брод Неамех. Испловили су из Колумбије 4. маја са сасвим уобичајеним теретом, саоко четири хиљаде грла стоке, те су заполовили према Египту, важном средишту за увоз и извоз животиња. А онда се појавила полиција и оптужила их за шверц кокаина.

Бродови (Фото: Јутјуб)

У раним сатима 21. маја упловљавали су у Средоземно море, а док су се приближавали Гибралтару зауставили су их шпански полицијски и царински агенти у пратњи ратне морнарице.

Шпанија није допустила искрцавање стоке или икаквог терета, а цариници и полицајци почели су да претражују сваки кутак брода, користећи и специјално трениране псе. То није прошло без потешкоћа, с обзиром на гасове које испуштају говеда тако да су цариници и полицајци у претрази морали да користе апарате за дисање. Како јављају медији, услови на броду који је пловио под заставом Панаме били су неподношљиви, смрад се осетио неколико десетина метара од пловила. Стока је била нагурана у екстремно малом простору. Многе животиње лежале су данима угинуле на постељи од измета, труле хране и урина, те су се њихови лешеви распадали, а многе друге које су преживеле биле су у болу и агонији, пише британски "Гардијан".

Компанија: Насилно су упали на брод

- Био је то пакао, животиње су једва стајале на ногама - испричао је новинарима један од очевидаца.

Сада се појављују критике на рачун шпанске полиције која је, чини се, данима безразложно држала брод и животиње у овим условима, јер никакав кокаин није пронађен. Њихова патња могла се избећи, или барем скратити, да није дошло до дуготрајне акције која је брод зауставила на његовом путовању. Шпанска полиција се засад није огласила по питању тих оптужби.

Акција је у међувремену обустављена без икаквог објашњења, а брод је наставио пловидбу. До доласка у Дамиету на северној обали Египта, где су допловили 29. маја, најмање 34 животиње су угинуле. Тада су на брод ступили и званичници египатског министарства пољопривреде утврдивши да су животиње у "јадном стању". Осим што су предуго биле на броду, смештене су у премале и крајње неадекватне просторе, те су биле нарушена здравља.

Компанија "Хијази&Гхосхех" која управља флотом у склопу које плови и Неамех има другачију верзију приче. Тврде да је шпањска полиција насилно упала на њихов брод те су одмах по доласку ударили капетана брода а то, сматрају, није адекватан начин да се истражује.

- Ударили су га кундаком аутоматске пушке. Свако има право да истражује, али не на овај начин, ово је варварство - рекао је новинарима менаџер флоте Ајат Шавкат, јавља "Гардијан". Тврди како су сва 42 члана посаде одмах сатерана у један ћошак, а само тројици радника допуштено је да се брину о животињама током дуготрајног процеса претраге. Приликом претреса уништен је или компромитован део хране за животиње, због чега радници нису могли да наставе с нормалним храњењем стоке.

- Стока је залегла, што се често догађа, но у нормалним условима процедура је да се поставе на ноге како не би наскакивали једни на друге. Са овако малим бројем људи то се није могло учинити. То је велик проблем - објашњава он лоше услове на броду.

Одбија било какву одговорност посаде за мањкаву бригу о животињама на броду. Тврди како су за све проблеме одговорне шпанске власти које су довеле до непланираног застоја у пловидби. Одбија, такође, све оптужбе да је брод кријумчарио дрогу као и да су лоши услови на броду замишљени како би се кокаин лакше сакрио.

- Не мислим да је тако. Прво, у Колумбији се због КОВИД-19 нико од посаде није смео искрцати или укрцати - објашњава зашто сматра да је било немогуће унети колумбијски кокаин на брод.

Питање без одговора

Колумбијске власти засад се нису огласиле о случају. Но, прича ипак упозорава на проблем могуће повезаности кријумчарења дроге и превоза живих животиња.

"Гардијан" подсећа на случај наркокраља Пабла Ескобара који је доказано имао снажне везе с колумбијским удружењем сточара, а 2014. Средишња америчка федерација произвођача меса упозорила је да се кокаин из Никарагве до Мексика кријумчари у утробама животиња. Но, лист се пита и зашто је, у таквим условима, истрага напрасно прекинута те је броду дозвољено да настави пловидбу.

Додатно је питање, на које нико не одговара, што се догодило с 34 леша говеда, с обзиром на то да европски прописи забрањују бацање такве врсте "отпада" преко палубе.

Терористи покушали да заузму град па претрпели огромне губитке! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА