Најновије

СРБИЈА САДА ОСЕЋА ПОСЛЕДИЦЕ ЛОШЕ ПОЛИТИКЕ: Плаћамо цех небриге према здравству, егзодус лекара и сестара

"Ми плаћамо цех небриге према здравству, а поготово према медицинском кадру. Имамо егзодус лекара и способних медицинских сестара већ деценију. Претпостављам да када прође криза мора да се потпуно редефинише здравство" изјавила је у Новом дану новинарка Новог магазина Јелка Јовановић.

Јелка Јовановић (Фото: Јутјуб)

Она је оценила број заражених медицинских радника да као "застрашујући".

"Информација да је 500 медицинских радника заражено коронавирусом ми је мали податак, када га поредим са Ужицем, где се зна да је 50 њих заражено, од којих су неки у болници, а неки на кућном лечењу. А када се на то додају и остали подаци, то је застрашујуће. Тим пре што сам сигурна да ни на берзи рада нема више лекара који би могли да се прикључе", наводи Јовановић.

Додаје да су лекари, поготово у болницама  које имају "црвену зону" преморени, као и да поједини раде и по 20 сати дневно.

"Ми плаћамо цех небриге према здравству, а поготово према медицинском кадру. Имамо егзодус лекара већ деценију, и способних медицинских сестара, поготово специјалних медицинских усмерења. Претпостављам да када прође криза мора да се потпуно редефинише здравство", напомиње она.

Према њеним речима, политички део Кризног штаба је кризу користио за сопствене политичке циљеве.

Говорећи о протестима, она наводи да су они "спонтана реакција грађана због начина на који председник Вучић и највише државни функционери комуницирају са људима".

"Претило се полицијским часом у тренутку када је свима било јасно да не може да га буде. Поред тога, у српском законодавству, не постоји нешто што се зове "полицијски час", већ постоји ограничавање кретања. То се може и учинити и по Закону о сузбијању заразних болести", објашњава она.

Истиче да не постоји велики број јавних личности који се јавно оглашава о тренутном стању у земљи.

"Постоји један круг људи који је општепознат као 'опозициони', као и неке колеге које раде у независним медијима. Има неких објава на друштвеним мрежама, пре свега уметника, али су зато врхунски спортисти често врло благонаклони према власти. Можда су неки услови бољи за спортисте, али ме то чуди,  тако да су изјаве у јавности Данила Икодиновића веома битне, поготово што је он пре две године подржао Вучића, а сада је драматично променио свој став", оцењује она.

"Није га променио зато што је политички сазрео, него управо због начина на који се власт опходи према грађанима. Видим да је и Вања Грбић подржао Икодиновића, тако да се отвара тај 'фронт' кроз уметнике и спортисте", сматра она.

Коментаришући формирање Владе Србије, она истиче да су веома занимљива дешавања око СПС-а и њиховог уласка у власт у наредном мандату.

"Не могу да схватим да неко буде смењен са јавне функције зато што је његово пунолетно дете учествовало у протестима. Зато, и због осталих ствари, код њих не видим спремност да буду опозиција", каже Јовановић.

Коментаришући саслушање председника окупиране српске покрајине Хашима Тачија у Трибуналу у Хагу, оцењује да је његова политичка каријера завршена истеком садашњег мандата.

"Његова политичка каријера готова са мандатом када се заврши. Он је свој део посла урадио. Очигледно, није могао да испуни очекивања до краја, западних ментора, пре свега САД. Што се тиче разграничења, доћи ће до тога када се постигне споразум. Ја верујем да ће то бити садашња административна граница, са неким евентуалним малим померањима, или ће доћи до размене територија, што би могло да буде веома експлозивно", наглашава Јовановић.

уски системи С-500 су 20 година испред конкуренције. Више о томе читајте ОВДЕ.

 

Извор: Н1

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА