Најновије

КРИТИЧНО У НОВОМ ПАЗАРУ, НАПУНИЛИ ПЕДИЈАТРИЈУ ЗА САТ И ПО: Званично још 11 преминуло у Србији од короне, 309 новозаражених! (ВИДЕО)

У последња 24 часа у Србији је још 11 особа преминуло од последица коронавируса, саопштило је Министарство здравља. Званичан број преминулих је 298, наводи се на сајту covid19.rs.

Респиратори стигли у Нови Пазар (Фото: Јутјуб)

Од последњег пресека стања у Србији, на коронавирус су тестиране 8.102 особе, а регистровано је 309 новооболелих особа. На респиратору је 85 особа.

У Србији су од почетка епидемије потврђена 15.504 случаја инфекције. Проценат смртности је 1,92 одсто.

Број активних случајева је 2.142. До 15 часова 3. јула у Србији је тестирана укупно 426.981 особа која је испуњавала критеријуме дефиниције случаја.

И даље су све очи упрте у Нови Пазар, као град у коме је ситуација најкритичнија. У последња 24 часа умрло је петоро људи, а на лечењу у новопазарској болници је 205 ковид позитивних. У помоћ стиже војска која ће направити пољску болницу са 150 лежајева и са 15 војних лекара. Стигла је и помоћ коју су за само неколико дана сакупиле хуманитарне организације из Београда.

Ситуација у Новом Пазару била је и главна тема синоћног председниковог гостовања на јавном сервису. Александар Вучић се трудио да представи све што је Влада учинила за болницу у том граду у последњих шест година, али је много компликованије питање било шта се догодило у последњих шест дана.

Вучић: "Послали смо тамо 13 респиратора".

Новинарка РТС: Који су, кажу, неотпаковани?

Вучић: Стварно!? Ево, свих 10 су вечерас употреби!

Новинарка РТС: Вечерас? Шта је било претходних дана? Јесте ли питали?

Шта је било претходних дана питање је којим сада немају времена да се баве у Новом Пазару, пошто је само у последња 24 часа умрло још пет особа у том граду.

Војска је почела монтажу пољске болнице. Нови Пазар постаје регионални центар за ковид, јер у Ужицу и Краљеву готово да више нема места. Војна болница имаће 150 кревета.

"Људи, то је за мене... Ух! Велики терет који скидам. Имамо још 150 места. Ми смо јуче отворили педијатрију и напунили је за сат и по. Зашто? Нећемо да дозволимо да нам људи леже по ходницима и да нам умиру. Свако ће имати кисеоник. Долазе нам Тутинци, долазе нам из Сјенице", каже Мирсад Ђерлек, координатор болнице у Новом Пазару.

Ситуација се послебно компликује у Сјеници у којој је више од 50 заражених. У овом здравственом центру је смештено 28 пацијената са упалом плућа и другим компликацијама.

Новинар Едиб Хонић каже да је место и даље у шоку после смрти двојице оболелих које су у Ужичкој болници послали кући.

"Мурат Хаџовић, син преминулог Шабана, старог 69 година, тражиће одговорност од Ужичког здравственог центра и запослених, као и одговорност Здравственог центра Сјеница. Исти је случај и са 45-огодишњим Енвером Папићем и он је умро исте вечери. Сјеница је препуштена сама себи, грађани се питају да ли је Сјеница град на Пештерској висоравни у Србији? Траже помоћ онакву каква приличи, јер стварно је у Сјеници алармантно - из дана у дан је све горе", наводи Хонић.

У позив за помоћ одазвао се београдски цивилни сектор. Низ организација, од Траг фондације, Фонда б92, покрета Не давимо Београд и других. Данас је опрема из Београда стигла у Нови Пазар, сутра стиже и у Нови Пазар и у Тутин.

"Оно што је нама важно било јесте да добијемо прецизне податке шта је заиста потребно у овом тренутку, да се не дуплирамо са некима. И успели смо да добијемо из Новог Пазара изнутра информације, као и из Сјенице и Тутина. Веома брзо за 24 сата смо прикупили 1.700.000 динара и одлучили смо одмах да трошимо и шаљемо јер знамо колико је важна брзина у овом случају", навео је Веран Матић из Фонда Б92.

Прочитајте ОВДЕ   шта се дешава са протестом студената.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА