Најновије

СВИ ЗА НЕЗАВИСНО КОСОВО: Вучићеви "пријатељи" Орбан, Ердоган, Шредер

Као доказ да се Александар Вучић не руководи било каквом идеологијом, већ пуким материјалним интересима, сведочи и шаренолика лепеза његових иностраних "пријатеља" који се крећу у распону од крајњих националиста до окорелих неолиберала. Све њих Вучић својата као себи блиске људе и пријатеље Србије који нам желе добро и просперитет. Но, да ли је баш све тако како Вучић покушава да нам представи?

Илустрација (Фото: predsednik.rs/ Правда)

1. Виктор Орбан, председник Владе Мађарске

Вучић непрестано истиче како односи Србије и Мађарске нису никад били бољи него данас и да су на свом историјском врхунцу. Међутим, његов "велики пријатељ" Орбан не мисли тако. У мају прошле године, Орбан је честитајући мађарским матурантима испит из историје, објавио мапу Велике Мађарске, која је, између осталих, обухвата и делове Србије, тачније Војводину. Вучићеви медији су прећутали овај чин, али су лопту пребацили у комшилук, ликујући што су се на мапи нашли делови Хрватске.

Вучићев пријатељ, и после више од 100 година, сања о ревизији Тријанонског споразума, којим су Мађарској одузете територије након Првог светског рата.

- Напросто не верујем да ако смо нешто већ успели да постигнемо током историје, да не бисмо то могли да поновимо - изјавио је Орбан.

У Мађарској се појавила и друштвема игра под називом "Спречи Тријанон". Игра се појавила уочи католичког Божића 2019. а правила игре су таква да се играчи који контролишу велике европске државе на почетку Првог светског рата такмиче у освајању што више непријатељских главних градова.

На споменику пред којим је Орбан 4. јуна 2020. на граници Мађарске и Словачке, одржао говор поводом стогодишњице потписивања Тријанонског споразума, налази се и спомен-плоча са мапом Мађарске из времена пре распада Аустроугарског царства, која обухвата Војводину, као и друге делове Србије, Хрватске, Словеније, Словачке, Аустрије, Румуније, Украјине. На споменику су словима од неруђајућег челика угравирана имена укупно 12.500 градова, села и општина које су до 1920. године припадале Мађарској, односно Аустроугарској.

За разлику од Хрватске и Румуније, које су реаговале на Орбанове иредентистичке снове, званични Београд се никада није оглашавао. Напротив, Александар Вучић је изјавио да "му не пада на памет" да говори било шта лоше о Виктору Орбану.

2. Реџеп Тајип Ердоган, председник Турске

- Ердоган је најзаслужнији за зближавање и прављење мостова на Балкану - изјавио је Александар Вучић, додавши да је Ердоган пријатељ Србије.

А ево шта Вучићев "пријатељ", а не пријатељ Србије заправо мисли:

- Идите у Сирију, идите у Ирак, идите у Северну Африку, идите на Блиски исток, идите у земље Балкана, идите и питајте тамо људе шта мисле о Турској и о Турцима. Нећете чути ни реч жалбе, ништа о колонијализму, окупацији, тлачењу или геноциду. Уместо тога, чућете једну нову реченицу која је код њих постала нешто као симболички слоган - "Хвала Алаху што су нам Турци дошли".

Ердоган је у августу прошле године, када је доносио указ о поновном отварању Аје Софије као џамије, рекао да је султан Мехмед II Освајач (освајач Цариграда 1453. године) био лидер и владар православних хришћана.

- Политика господина Ердогана има за циљ стварање Велике Турске. Ради се о Турској која се не оријентише као Западу као Турска Кемала Ататурка, већ о Турској коју прожимају историја и империјална величина Османског царства - каже стручњак за Турску, Гинтер Зојферт.

И док све земље, а у првом реду Грчка, осећају опасност коју носи Ердоганова неоосманска политика, Вучић изјављује како је увек срећан када може да га угости.

3. Герхард Шредер, бивши канцелар Немачке

Шредер је управљао Немачком у време агресије НАТО на СРЈ 1999. Окружни суд у Београду је 21. септембра 2000, 14 челника земаља Западне Европе, а међу њима и Герхарда Шредера, осудио за кривична дела подстицања на агресивни рат, повреде територијалног интегритета, покушај убиства највиших државних функционера, ратни злочин против цивилног становништва и употребе недозвољених средстава борбе. 

Међутим, гостујући на телевизији Хаппy у емисији „Ћилирица“, Александар Вучић је изјавио да Немачка, односно, тадашњи немачки канцелар, Герхард Шредер, који је у међувремену постао његов велики пријатељ, нису активно учествовали у бомбардовању СРЈ, већ су само подржали агресију НАТО.

- Драге суграђанке и суграђани, вечерас је НАТО почео са ваздушним ударима на војне циљеве у Југославији - рекао је Шредер обративши се немачкој нацији 24. марта 1999. године.

Он је у својим Мемоарима написао да је био убеђен да је потребно да Немачка активно учествује у агресији.

Генерал Спасоје Смиљанић, у својој књизи "Агресија НАТО", бележи следеће:

- Немачки авиони извршили су укупно 320 борбених летова, од чега 18 за извиђање објеката на земљи из ваздуха и 302 за неутралисање извора радарског зрачења. 

Да би до краја понизио Србију, Вучић је Шредера позвао тачно на 18. годишњицу агресије на митинг СНС. Шредера су најавили као "великог пријатеља и човека који хоће да помогне Србији и који подржава Александра Вучића".

Курти хоће Велику Албанији. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: direktno.rs
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА