Најновије

КОЛИКО КОШТА ОБРАЗОВАЊЕ У СРБИЈИ? Десетине хиљада евра за појединца (ВИДЕО)

У школовање појединца од предшколског образовања, преко основне и четворогодишње средње школе до краја академских студија, које су у просеку трајале пет година и окончане су 2018. године, уложено је 34.139 евра, показује истраживање Института за развој и иновације.

Образовање (Фото: Pixabay)

Полазна основа било је истраживање по коме трећина младих након високе школе жели да оде у иностранство.

Имајући у виду различити степен и врсту образовања оних који одлазе у иностранство, посматрани су трошкови школовања по изабраним факултетима Универзитета у Београду. Прикупљени су и обрађени подаци за Економски, Биолошки, Пољопривредни, Технолошко-металуршки, Електротехнички, Машински, Стоматолошки и Медицински факултет. 

Ненад Јевтовић, оснивач Института за развој и иновације је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, навео да су резултати истраживања отворили многобројна питања, јер су показали да поједини факултети нису финансијски доступни породицама са просечном платом.

"Изабрано је осам факултета друштвених и природних наука са Универзитета у Београду и израчунали смо колико тачно кошта школовање сваког од њих. Отворила су се многа питања, питање неједнакости – да ли су факултети свима доступни, питање о томе да ли је потребно задуживање за студије", објашњава Јевтовић. 

На питање да ли је тачно традиционално мишљење да исељавање висококвалификованог становништва ствара нето губитак за земљи одговара:

"У највећем броју случајева то јесте губитак за земљу, али не можемо бити једнострани, ако неки нови Никола Тесла оде у свет – то је свакако добитак за човечанство", оцењује Јевтовић.

Истиче да је циљ истраживања да се направи боља усклађеност тржишта рада и образовања, али и да се спречи емиграција.

"Оно на чему бисмо требали да инсистирамо и радимо је да се млади људи који одлазе да се образују ван матице врате са тим стеченим знањем и употребе га у својој земљи", закључио је Јевтовић.

Како стећи имунитет, сазнајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА