Најновије

МУТНЕ РАДЊЕ: Шта је Беба Поповић био Вучићу

Вест о разлазу Владимира Бебе Поповића и Александра Вучића, иако још званично непотврђена, постала је тема дана. О утицају Поповића на настанак Српске напредне странке, а затим и на њену пропаганду навелико се причало, а он је махом означен као један од главних идејних твораца политике владајуће странке. Саговорници портала Нова.рс су подељени у оцени тога колики је, заправо, његов утицај на Вучића и медијску слику која се годинама испреда око њега. Док га једни означавају као вођу медијске гарде, други сматрају да је он првенствено био спона између председника Србије, Мила Ђукановића и неких западних безбедносних структура. Дакле, више извршилац, него архитекта…

Владимир Беба Поповић. (Фото: Јутјуб)

Информацију о томе да је дошло до разлаза Поповића и Вучића у јавност је пласирао председник Странке слободе и правде Драган Ђилас.

“Чуо сам да је господин Беба Поповић напустио господина Вучића, не ради више с њим. Можда би то могло да буде образложење за једну овакву смејурију и аматеризам који су они у овом случају показали”, рекао је Драган Ђилас, говорећи о афери која је настала писањем медија о његовим рачунима на Маурицијусу и наводних 5,7 милиона евра на њима.

Да ли евентуални одлазак Поповића заиста најављује почетак аматеризма у медијском наступу СНС и шта је, заправо, значио Вучићу може се само претпостављати. Саговорници портала Нова.рс кажу да се о овом односу може двојако говорити.

Вођа медијске гарде 

Извршни директор Бироа за друштвена истраживања (БИРОДИ) Зоран Гавриловић каже да је Беба Поповић био командант медијске гарде Александра Вучића.

“Та гарда је служила да њега прикаже као божанство, а све оне који критикују, указују на кршење закона и лоше одлуке власти медијски прогоне. Ја ово говорим на основу блискости Бебе Поповића, Жељка Митровића и Александра Вучића и да ту треба тражити сасатав медијског штаба, који управља медијима у Србији, односно пропагандом која има две функције. Једна је да се од Александра Вучића направи божанство, а друга је да сви остали који су против њега буду ђаволи. То је та пропагандна матрица у којој је Беба Поповић био главни апостол за обожење Александра Вучића. Имао је огромне заслуге у томе”, каже Гавриловић.

Какве ће то последице оставити по медијску слику СНС и Александра Вучића, каже, тек ћемо видети.

“Ако је вест о његовом одласку тачна, ми бисмо морали да знамо кад је то тачно било, да би утврдили евентуалне медијске последице овог разлаза. За сад у Скупштини није дошло до промена, дискурс посланика који су завршили Бебину школу је непромењен. Ни у медијима нема неке разлике за сад. Очито је да Бебино наслеђе траје. Да ли ће накнадно доћи до некаквих промена утврдићемо даљим мониторонгом”, каже Гавриловић.

Веза са Милом и западних безбедносних структура 

Политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић сматра да у “фами око Бебе Поповића” има доста претеривања.

“Томе је он сам у великој мери допринео, аи и његови противници Чињеница је да је он имао значајну улогу у неким деловима живота Демократске странке и владе Зорана Ђинђића”, каже Вукадиновић.

Кад је реч о улози Поповића у настанку и деловању СНС, Вукадиновић каже:

“Та улога мислим да није била пресудна, али је била значајна. Мислим да је Беба више био извршилац, него главни архитекта. Он је био посредник између Црне Горе и Мила Ђукановића, неких западних безбедносних структура и Српске напредне странке и Вучића. Пошто је био маргинализован за време Војислава Коштунице и Бориса Тадића, те је због тога отишао у Црну Гору, мислим да се приближио СНС из интереса, ради обављања задатка, али и из једног осветничког мотива према демократама”, каже Вукадиновић и додаје:

“Ако је заиста дошло до разлаза, ја не мислим да је Вучић због тога готов и да је то знак да је пуштен низ воду и остале такве приче”, закључује Вукадиновић.

Вучић наручио два милиона најскупљих вакцина, ево какав је одговор добио? Више о томе ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА