Најновије

ИЗРАЕЛ ЈАВИО АМЕРИЦИ: Ево колико им дана треба а заврше посао у Гази

Израелски министар спољних послова Габи Ашкенази рекао је америчком државном секретару Антонију Блинкену током телефонског разговора да је Израелу потребно још неколико дана да заврши операцију у Гази, известио је Axios позивајући се на израелског званичника.

Израелска војска (Фото: idf.il)

Ашкенази је рекао Блинкену да Израел има неколико војних циљева у Гази за које ће требати више времена за постизање, рекао је.

Према извору, шеф Стејт департмента нагласио је да Сједињене Државе рачунају на превремени завршетак операције. Блинкен је нагласио да САД и даље блокирају француску иницијативу у Савету безбедности УН о Гази, али више не могу да наставе да подржавају Израел у тој организацији, пише лист.

Телефонски разговор Ашкеназија и Блинкена био је део дипломатског притиска за постизање прекида ватре у Гази, што Израел и даље одбија.

Раније је амерички председник Џо Бајден одржао телефонски разговор са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом, а шеф Пентагона Лојд Остин разговарао је о ситуацији са својим израелским колегом Бенијем Ганцом.

Француска је у среду објавила свој нацрт резолуције СБ УН којом се позива на прекид ватре у Гази. Америчка мисија при УН изјавила је да се противи овом кораку и да неће учествовати у расправи о тексту.

Последњих дана египатске обавештајне службе и изасланик УН Тор Венесланд одржали су разговоре са званичницима Хамаса и израелским саветником за националну безбедност Меиром Беном Шабатом о могућем прекиду ватре. Бен Шабат је саслушао предлоге, али од Нетанијахуа није добио дозволу за улазак у преговоре, рекли су израелски званичници. Очекују да ће се израелска политика променити у четвртак и да преговори почну.

Како би постигли договор, требало би да прође 24 до 72 сата, време које Израел жели да искористи за довршавање својих војних планова у Гази.

У међувремену, члан Политбироа владајућег покрета Хамас у Гази, Муса Абу Марзук, рекао је у среду да очекује да ће разговори довести до прекида ватре у року од дан-два.

Шта су Хути урадили у Јемену, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА