Најновије

УМРО ЈЕ ДРУГ ТИТО! Док је цео Пољуд грцао у сузама један фудбалер Звезде је умирао од смеха (ВИДЕО)

Прошла је 41 година од смрти Јосипа Броза Тита. Доживотни председник СФРЈ преминуо је 4. маја 1980. године, а утакмица Хајдука и Црвене звезде у Сплиту ушла је у историју.

Пољуд грца у сузама (Фото: Јутјуб)

Меч на Пољуду прекинут је када је стигла вест о Титовој смрти, а присутни су плакали за одлазећим председником.

- Ко каже да није плакао за Титом тај лаже! Уосталом, постоје ТВ снимци, фотографије... Од историје се не може побећи, нити има разлога за нечим таквим. Мој брат Зоран је пао на колена, ја сам ронио сузе, око срца ме стегло. Уз раме су ми стајали и фудбалери Црвене звезде: Пижон, Шестић, Ђуровски, Боровница, Љуковчан... И њима је било тешко. Играо сам за Црвену звезду пет утакмица, пре рата. Својом несмотреношћу тада сам раскинуо уговор с Каном, а онда сам га поновно продужио. И изгубио сам право играња за тај тим те година, а једини начин играња до почетка нове сезоне био је одлазак у неки други клуб. Како су Кан и Звезда имали добар однос, јер је Душан Савић био пре играч Кана, за њих је то било најбоље решење и нису ми дали да бирам. Био сам тамо 1989. године - рекао је својевремено Златко Вујовић за Вечерњи лист.

Сада, четири деценије касније, о тој утакмици поново је говорио Душан Савић, тадашњи играч Црвене звезде на мечу који и данас сви његови савременици памте.

Тог дана, Дуле Савић није почео утакмицу као део стартне поставе, већ је био на клупи. Хрватски лист истиче да Савић за себе тврди даје српски националиста, али да није шовиниста. Управо због тога им је било још интересантније да чују његово гледање на 4. мај 1980. године.

За разлику од оних уплаканих, Дуле Савић је тврдио како је ову вест примио са смешком.

- У једном тренутку пришао ми је један пријатељ из Савеза и рекао "умро је"! Насмејао сам се и питао када, јер сам знао на кога мисли. Одговорио ми је "у фебруару, али сада су јавили". Насмејао сам се, јер смо се често шалили на сличан начин - говорио је Савић.

За незаборав остале су сцене људи који улазе на терен и обавештавају судију и играче да је маршал преминуо, када су уследили општи јауци.

- Зачули су се крици. Неко је заплакао, неко је вриснуо. Мислим да је у том тренутку преовладавао страх од тога шта ће бити сутра, јер смо деценијама били васпитавани да се без њега не може, да је он једино вредно у држави - додао је Савић.

Мало је требало да се са трибина заори песма "Друже Тито, ми ти се кунемо", али је нешто раније на истом том месту избила велика туча. На северној трибини, у окршају су били навијачи Хајдука и војници који су на меч дошли како би навијали за Црвену звезду.

Просинечки открио како је створена славна генерација 1991! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА