Најновије

ЦРНА ГОРА ИПАК ДОБИЈА НОВЕ АМБАСАДОРЕ: Да ли су на списку имена која ће Мило прихватити?

Министарство спољних послова Црне Горе предложило је неколико нових амбасадора, а према незваничним сазнањима Дана, за амбасадора у Кини предложен је Срећко Црногорац, а за новог амбасадора у Ватикану Филип Ивановић.

Мило Ђукановић. (Фото: predsjednik.me)

Лист пише да је Милка Тадић кандидат за амбасадора у САД, док је за шефа Мисије при УН у Њујорку предложен Владимир Вучинић.

За новог амбасадора при ЕУ предложен је Петар Марковић, док је Џемал Перовић кандидат за новог црногорског амбасадора у Албанији. Сада је на потезу црногорски председник Мило Ђукановић, који треба да да сагласност за те предлоге.

Према сазнањима Дана, због сложене политичке ситуације, Министарство ће као привремено решење именовати један број специјалних изасланика у другим државама или при међународним организацијама.

То се ради како би биле избегнуте могуће компликације око сагласности председника државе за именовање нових амбасадора.

Ђукановић претходно одбио Кривокапићев предлог за опозив седам амбасадора

Ђукановић је раније изјавио да неће потписати указ о постављању амбасадора за било кога ко је, према његовом суду, радио против Црне Горе, што је наишло на критике дела скупштинске већине.

Како се наводи, имајући у виду застој и компликовани политички моменат због кохабитације, именовање специјалних изасланика сматра се за прелазно решење, док се не заврше консултације између Владе и председника државе.

Средином децембра прошле године влада Здравка Кривокапића предложила је опозив седам амбасадора, што је Ђукановић одбио да потпише, уз образложење да одлука није ваљано образложена, због чега је затражио објашњење.

Влада је раније иницирала опозив амбасадора из Кине Дарка Пајовића, Ватикана Миодрага Влаховића, Босне и Херцеговине Обрада Миша Станишића, Италије Сање Влаховић, Немачке Вере Кулиш, Србије Тарзана Милошевића, Уједињених Арапских Емирата Душанке Јекнић и Пољске Будимира Шегрта.

По црногорском Закону о спољним пословима, предлог за постављење амбасадора утврђује Влада, на предлог министра спољних послова, а председник државе указом поставља амбасадора.

Кривокапић открио зашто није потписао Темељни уговор са СПЦ! Више о томе ОВДЕ.

Извор: dan.co.me

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА