Најновије

ДРАЊЕ! Цена техничког је скочила на 7.000 динара! Да ли ће ипак пасти након лета?

После припрема за нови начин обављања техничких прегледа, после скретања пажње возачима на то у каквом стању треба да буде возило уколико желе да продуже регистрацију, сада су заправо највећи проблем цене ових услуга. Негде и очекивано, са увођењем нових проваила на линије техничких прегледа скочиле су и цене. О тачним разлозима овог поскупљења, као и када можемо да очекујемо стабилизацију на тржишту и евентулано ниже цене, разговарали смо са два удружења техничких прегледа.

Технички преглед - драње возача (фото: Јутјуб)

Ових дана возачи у Србији који су радили технички преглед возила побунили су се због цене која је на многим местима виша него што је била пре примене нових правила, односно пре 5. јула. И на адресу наше редакције стилго је доста реаговањаа управо због значајног скока цена.

Треба знати да сами технички прегледи су у надлежности Управе саобраћајне полиције, а иако је законски предвиђено да Министарство финансија пропише минималне и максималне цене прегледа на основу предлога МУП-а, то још увек није изводљиво јер нису сви правилници на снази, па се тако цене слободно формирају. Како нам наводе стручнајци, нема правилника о Централном информативној систему и други о обуци.

У Удружењу техничких прегледа су нам навели да је од понедељка, 5.јула, на снази нови ценовник техничких прегледа. Тако је цена скочила са 4.800 на 7.200 за аутомобиле, за мопеде са 3.600 на 4.800. Теретна возила до 3,5 тоне са 7.200 на 12.000 динара, док за она изнад 3,5 тоне цена од 9.600 на 14.400 динара.

Као разлоге поскупљења наводе продужени технички преглед, као и улагање и издаке у опрему и видео надзор који је, како кажу, исто тако скуп.

Наиме, због уведеног видео надзора од 5. јула цео ток вршења техничких прегледа уместо 35 минута, траје дуже, а обавезно снимање техничког прегледа је уведено, како тврде стручњаци, да би се увео ред у возни парк Србије и да би спречило да нашим путевима возе технички неисправна возила.

„Због видео надзора, број возила који се дневно контролише је смањен“, кажу за наш портал у овом удружењу.

Такође истичу да се муштерије буне око цене, али да су углавном сви прихватили овај износ.

„Мораш да региструјеш па мораш. Велика им је цена и углавном сви су прихватили ту цену“, кажу нам за портал.

Један сервис у Новом Саду нам наводи да је тренутна цена техничког прегледаа за путнички аутомобил 6.800 динара.

Са друге стране, Влада Маринковић из Националне асоцијације техничких прегледа (НАТЕП) поскупљење техничких прегледа види као тренутни поремећај јер, како наводи, не ради довољно линија па се ствара гужва. Један од разлога је управо снимање техничких прегледа јер се нису сви спремни па се због тога смањио број линија.

Он истиче да је реч о тржишној реакцији када опадне број линија да дође до поскупљења, али да ће цена падати како се буде, како каже, враћао број линија техничких прегледа.

„То је тржишно оријентисано формирање цена. Цене су скочиле и мислимо да ће се то вратити на неки ниво близак претходном за месец или два“, каже за наш портал Маринковић.

Наш саговорник такоше истиче да ће већ следеће недеље почети борба за муштерије како се буде вратио број линија и да ће цене падати, али да не зна да ли ће се вратити на 4.500 колико је било у Београду, или на 5.000 динара.

Маринковић наводи и да је на друштвеним мрежама имао прилике да прочита да један објекат за технички преглед у Београду нуди и попуст од 1.000 динара ако одмах закажу технички преглед.

На југу је увек био најјефтиније за технички прегледе, Београд је у средини, а најскупље је у Војводини.

„Ако би цена у Београду са ПДВ-ом била око 6.000, онда је вероватно на северу земље 7.000, а на југу Србије је онда вероватно мање и од 5.000“, објашњава Маринковић.

Он истиче и да узрок у поскупљењу не треба тражити у видео надзору јер је то улагање од, како каже, хиљаду евра.

„Нема никакве нове опреме, нова опрема се зна три године која је потребна. Једина разлика је видео надзор, ако сте радили технички преглед као што је требало без видео надзора, исто је и сада“, каже Маринковић и додаје:

„Цена техничког прегледа је небитна уколико се возачи спреме за преглед. Највећа промена су камере и више не можете да прођете са ‘Комшија, молим Вас поправите ово’ и ово уводи ред у квалитет возног парка Србије.“

Маринковић поручује да ће за месец дана цена бити релевантна.

Да ли је Адвокатска комора Крагујевца управо забранила улаз невакцинисанима? Читајте ОВДЕ.

Извор: Нова

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА