Најновије

ТРАМП НАЈАВИО КОРЕНИТЕ ПРОМЕНЕ: НАТО је застарео и није погодан за борбу против тероризма!

Претендент на номинацију Републиканске странке на изборима за председника САД Доналд Трамп најавио је да ће, уколико победи на изборима 8. новембра, учинити снажан заокрет у односу на етаблирану америчку спољну политику, рекавши између осталог да би реорганизовао НАТО и можда престао да купује нафту од Саудијске Арабије.

Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

Само неколико дана пре Нуклеарног безбедносног самита у Вашингтону, чији ће домаћин бити амерички председник Барак Обама, а коме ће присуствовати 56 делегација, Трамп је "удвостручио" своју критику НАТО, алијансе која је деценијама била угаони камен америчке спољне политике и затражио његову реорганизцију, преноси Ројтерс.
"НАТО је застарео," рекао је Трамп у емисији телевизије Еј-би-си, рекавши да је алијанса основана у друго време, када је главна претња Западу био Совјетски савез.
НАТО данас није погодан за борбу против тероризма и превише кошта САД и зато га треба смањити и реорганизовати, додао је он.
У интервјуу "Њујорк тајмсу" Трамп је такође рекао да би, уколико постане председник, размотрио могућност да Јапану и Јужној Кореји дозволи да развију сопствено нуклерано оружје уместо да се ослањају на заштиту САД против Северне Кореје и Кине, што такође представља велико одступање од стандардне америчке политике.
Амерички милијардер ће, како каже, можда обуставити куповину нафте из Саудијске Арабије и других арапских земаља уколико оне не буду послале копнене трупе у борбу против Исламске државе или платиле САД да то учине.
Његов ривал у борби за номинацију Републиканске странке Тед Круз рекао је да су Трамове идеје о НАТО "катастрофално будаласте." Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА