Најновије

АМЕРИКАНЦИ ШАЉУ НОВОГ ДИПЛОМАТУ У ПРИШТИНУ: Човек ког је одликовао Тачи преузима палицу од амбасадора Коснета!

Дугогодишњи амбасадор САД у Приштини Филип Коснет одлази, а на његово место стиже замена за коју може да се каже и да је "специјалац" за Западни Балкан, али и регион југоисточне Европе. Његово име је Џефри М. Ховениер, именовао га је пре неколико дана председник САД Џозеф Бајден, и он ће ускоро ступити на дужност.

Приштина. (Фото: Јутјуб)

На Коснетово место стиже каријерни дипломата, а у Приштину долази такорећи из "комшилука" - Турске, где је тренутно заменик шефа мисије при амбасади Сједињених Држава.

Ту је стигао из Немачке, из Берлина, где је био в.д. заменика шефа мисије и министар саветник за политичка питања.

Укратко, Европа и дешавања у њој му нису страна.

Помогао отварање амбасаде у Београду

Међутим, оно што му је врло блиско јесу и овдашњи простори, јер готово да нема земље на Западном Балкану у чија дешавања није био укључен бар на неки начин.

У његовој званичној биографији наводи се да је, између осталог, да је службовао и у америчкој мисији у Хрватској, док се о њему може прочитати и да је својевремено био одговоран за Балкан, тачније био је главни амерички преговарач када је реч о пакету министарских докумената ОЕБС-а из Букурешта 2001. године и Споразуму о стабилности према дејтонском члану В.

Такође, представљао је САД у ОЕБС-у, тачније у Форум о безбедносној сарадњи.

Кумовао је (помогао), може се прочитати, поновном отварању Амбасаде у Београду у децембру 2000. након поновног успостављања дипломатских односа између САД и СРЈ, а касније је био и на челу привремене канцеларије амбасаде САД у јужној Србији, чији је посао био да надгледа албанску побуну у такозваној прешевској долини. Дакле, Србија му није непознаница, напротив.

После дипломатске службе у Србији службовао у Црној Гори

Након тога, одлази у комшилук, па је од фебруара до априла 2002. године био на челу канцеларије амбасаде у Подгорици током преговора ЕУ о решавању питања црногоске независности.

Ни јужна српска покрајина му није страна, јер је и тамо био ангажован као члан особља специјалног изасланика УН за статус Косова.

Тачијево одликовање

Када се појавила информација о његовом именовању, приштински медији су ових дана известили да га је 2018. године тадашњи председник привремених приштинских институција Хашим Тачи одликовао поводом десете годишњице самопроглашења независности Косова.

У званичној биографији пише да је Ховениер служио и у америчкој мисији у Грчкој, али и у Панами, Парагвају и Перуу.

Његова задужења у Вашингтону укључују службу директора за послове централне и југоисточне Европе у Савету за националну безбедност и у Бироу Стејт департмента за европска и евроазијска питања са одговорношћу за НАТО и централноевропска питања.

Џефри М. Ховениер магистрирао је на Универзитету Џорџтаун и дипломирао на Универзитету Бригхам.

Говори немачки, грчки, хрватски и шпански језик. Ожењен је и има четворо деце.

Одлазећи амбасадор САД у Приштини честитао је Ховениеру.

- Честитам колеги и пријатељу Џефу Ховениеру на именовању за следећег америчког амбасадора на Косову - написао је Коснет на Твитеру.ћ

Антисрпске резолуције ујединиле Ђукановића, Кривокапића, Бечића, Куртија, Тачија и Харадинаја! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА