Најновије

СРБИЈА НА УДАРУ? Авганистанци данас стижу у суседну земљу! Ево и колико их већ има код нас!

Избеглице из Авганистана стигле су авионима у Немачку и Британију. Данас би требало да стигну и у Северну Македонију, њих око 500. Грчка и Турска не желе ни да чују за нов прилив миграната. Проверавали смо да ли се очекује нови талас миграната ка нашој земљи и ко су Авганистанци који су већ нашли уточиште у Србији.

Путеви миграната (фото: Јутјуб)

Из школске клупе у брак, а затим и у потрагу за бољим животом за своје троје деце. Тим корацима је пре четири године Шукрија, стигла до Србије. Сада када је народ Авганистана препуштен на милост Талибанима, страхује за пријатеље и породицу, пре свега за жене.

"Знам да ће бити све горе, причала сам са мајком и чула пуцње у позадини, две групе су пуцале једна на другу, у даљини. Осећам се лоше и не желим да се историја понавља. Прошли пут када су дошли мучили су жене. Рођаке ми кажу да не излазе на улицу, не иду у школу, заиста бринем за њих", каже Шукрија.

Слике из Авганистана последњих дана за оне који су у Србији нашли уточиште нису неочекиване. И пре пет година, због страха од Талибана, Туба је с породицом морала да напусти Кабул.

"Отишли смо због несигурности и живот мог мужа је био у опасности. Он је радио за невладину организацију, талибани су били против тих организација као и против свих који сарађују с њима, зато је било опасно за нас да останемо тамо", навела је Туба.

Процене су да је онима који сада крену из Авганистана, до Србије потребно најмање месец дана, породицама и неколико месеци. Искуства показују да млађи мушкарци, који имају организовану руту, путују брже. Ипак и они до крајњих одредишта, стижу тешко. Сада уместо у препреке ка западној Европи, са стрепњом гледају вести из Авганистана.

"Доста је проблема, талибани причају на тв-у и целом свету да ће женама дати право да раде и да се образују али нико не зна хоће ли то тако бити. Оно у што сам сигуран јесте да им неће дати да излазе напоље, да раде, иду у школу", рекао је један анкетирани мигрант.

Други избегли мигрант додаје да је у Авганистану на снази полицијски час, људи су у кућама, закључали су врата и прозоре, не иду нигде, талибани говоре свима да неће радити ништа лоше цивилима, али иза завесе се много тога дешава. "Кад погледам свој Фејсбук налог видим многе лоших ствари које раде", навела је.

Могуће нове групе избеглица не дочекују све земље исто. Турска на пример, поооштрава мера на граничним прелазима ка Ирану. Швајцарска - неће примати веће групе избеглица већ разматрати сваки захтев појединачно. У случају да до масовног покрета дође, Србија је спремна.

"Комесеријат за избеглице и миграције од 2015. када је преко милион прошло кроз Србију била је неколико центара сад их је 20 од тога 14 је у функцији тако да 6.000 места која Србија треба има је обезбеђено и у стању смо да подигнемо за још неколико хиљада ако то буде потребно", навела је Светлана Палић из Комесаријата за избеглице.

До сада Авганистанци су чинили 30 одсто свих миграната у Србији. Од почетка године кроз нашу земљу прошло их је 8.500, а тренутно их је у прихватним центрима око 1.200.

Избеглица ће бити више јер се рат у Авганистану наставља, а талибани већ губе неке територије! ОпширнијеОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА