Najnovije

SRBIJA NA UDARU? Avganistanci danas stižu u susednu zemlju! Evo i koliko ih već ima kod nas!

Izbeglice iz Avganistana stigle su avionima u Nemačku i Britaniju. Danas bi trebalo da stignu i u Severnu Makedoniju, njih oko 500. Grčka i Turska ne žele ni da čuju za nov priliv migranata. Proveravali smo da li se očekuje novi talas migranata ka našoj zemlji i ko su Avganistanci koji su već našli utočište u Srbiji.

Putevi migranata (foto: Jutjub)

Iz školske klupe u brak, a zatim i u potragu za boljim životom za svoje troje dece. Tim koracima je pre četiri godine Šukrija, stigla do Srbije. Sada kada je narod Avganistana prepušten na milost Talibanima, strahuje za prijatelje i porodicu, pre svega za žene.

"Znam da će biti sve gore, pričala sam sa majkom i čula pucnje u pozadini, dve grupe su pucale jedna na drugu, u daljini. Osećam se loše i ne želim da se istorija ponavlja. Prošli put kada su došli mučili su žene. Rođake mi kažu da ne izlaze na ulicu, ne idu u školu, zaista brinem za njih", kaže Šukrija.

Slike iz Avganistana poslednjih dana za one koji su u Srbiji našli utočište nisu neočekivane. I pre pet godina, zbog straha od Talibana, Tuba je s porodicom morala da napusti Kabul.

"Otišli smo zbog nesigurnosti i život mog muža je bio u opasnosti. On je radio za nevladinu organizaciju, talibani su bili protiv tih organizacija kao i protiv svih koji sarađuju s njima, zato je bilo opasno za nas da ostanemo tamo", navela je Tuba.

Procene su da je onima koji sada krenu iz Avganistana, do Srbije potrebno najmanje mesec dana, porodicama i nekoliko meseci. Iskustva pokazuju da mlađi muškarci, koji imaju organizovanu rutu, putuju brže. Ipak i oni do krajnjih odredišta, stižu teško. Sada umesto u prepreke ka zapadnoj Evropi, sa strepnjom gledaju vesti iz Avganistana.

"Dosta je problema, talibani pričaju na tv-u i celom svetu da će ženama dati pravo da rade i da se obrazuju ali niko ne zna hoće li to tako biti. Ono u što sam siguran jeste da im neće dati da izlaze napolje, da rade, idu u školu", rekao je jedan anketirani migrant.

Drugi izbegli migrant dodaje da je u Avganistanu na snazi policijski čas, ljudi su u kućama, zaključali su vrata i prozore, ne idu nigde, talibani govore svima da neće raditi ništa loše civilima, ali iza zavese se mnogo toga dešava. "Kad pogledam svoj Fejsbuk nalog vidim mnoge loših stvari koje rade", navela je.

Moguće nove grupe izbeglica ne dočekuju sve zemlje isto. Turska na primer, poooštrava mera na graničnim prelazima ka Iranu. Švajcarska - neće primati veće grupe izbeglica već razmatrati svaki zahtev pojedinačno. U slučaju da do masovnog pokreta dođe, Srbija je spremna.

"Komeserijat za izbeglice i migracije od 2015. kada je preko milion prošlo kroz Srbiju bila je nekoliko centara sad ih je 20 od toga 14 je u funkciji tako da 6.000 mesta koja Srbija treba ima je obezbeđeno i u stanju smo da podignemo za još nekoliko hiljada ako to bude potrebno", navela je Svetlana Palić iz Komesarijata za izbeglice.

Do sada Avganistanci su činili 30 odsto svih migranata u Srbiji. Od početka godine kroz našu zemlju prošlo ih je 8.500, a trenutno ih je u prihvatnim centrima oko 1.200.

Izbeglica će biti više jer se rat u Avganistanu nastavlja, a talibani već gube neke teritorije! OpširnijeOVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA