Најновије

Мариника послала јасну поруку Вучићу: Или минимум фер услова или избора неће бити

Потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић каже да се нада да ће избори бити са барем минимално фер и демократских услова или их неће бити. "Усагласили смо са свим партенерима два правца, послаћемо евроколегама наше примедбе како би споразум имао и извршни значај, а не само дијагностички. Наши закони су солидно штиво, али се не поштују и злоупотребљавају, не јер нешто не пише, него што се најбруталније гази. Примедбе и предлози се односе на то како се обавезати и пенали односно одговорност - РТС и РТВ као два национална сервиса, које сви грађани плаћају и други део смањење притиска на бираче, највише у јавном сектору, који су најподложнији притисцима и манипулацијама. Постојало би одговорно лице које ће пријавити притисак, када неко од вас тражи да идете на неки партијски скуп", казала је Тепић.

Маринка Тепић (Фото: Јутјуб)

„Надамо се да је ово последња прилика да дијалогом спасимо што се спасти може за фер и поштене изборе. Ми желимо на изборе. Питају зашто смо сели да разговарамо са њима. У Странци слободе и правде сматрамо да би било равно томе да изађемо из политике да нисмо до последње шансе искористили дијалог за довођење у ред предизборних услова. Олако се чују коментари ‘пашће крв’, ‘јурићемо се по улицама’, то је атрактивно за друштвене мреже. Ако се то не догоди и ако се не приволе памети представници режима и европарламентарци, јер они знају какво је стање у Србији, одговорност или суодговорност ће бити на њима. Не желим тежину проблема да анестезирам, али када знате да је нешто могуће, да пише у закону, али неће да примени, јер када би РТС био слободан 6 месеци Александар Вучић би био бивши. Суштина свега је да раде по закону, можете да преносите монологе Вучића по сат и по времена, али морате да обезбедите и другој страни да одговорити на изречене оптужбе“, рекла је она.

Она је објаснила да је проблем у Нацрту радног документа о међустраначком дијалогу уз посредовање Европске уније за унапређење изборних услова тај што је све у кондиционалу.

„Требало би… Са партијом и братијом на власти, који је замислио да је месија и да је рођен без пупка, све је у потенцијалу, потребни су цвршћи механизми, а то су министарства, јединице локалне самоуправе, здравство, просвета, војска, полиција, јавни сектор и јавна предузећа, које Александар Вучић држи на кратком повоцу, на ниским платама и сиромаштву како би трговали људским животима“, оценила је Мариника Тепић и додала да је да у њиховим предлозима сажето смо све што је до сада било у платформи.

Каже да ништа не гарантује да ће власт поштовати договорено и да је зато инсистирано да се укључи Европски парламент.

„Са овим режимом не можемо да разговарамо, не постоји начин, јер су све време доказали да разговора нема. Од маја против Ђиласа, мене и Борка Стефановића је било више од 500 негативних наслова током једног месеца, 16 катастрофалиних лажи у таблоидима и на Пинку, 16 пута дневно најмање, само на нас троје“, рекла је.

Упитана о посети Ангеле Меркел Београду, Тепић се нада да ће она имати исте последице по Вучића. „Пошто је одлазећа канцеларка, могла би да га поведе са собом“, рекла је Тепић.

Поновила је речи лидера ССП-а Драгана Ђиласа рекавши да не могу да ставе потпис на тај документ без његовог допуњавања и конкретних предлога.

„До краја недеље ће да нам кажу своје мишљење, нећемо седети скрштених руку. Преостала нам је борба за голи живот, свашта смо прошли ми из ССП, имали смо највише претњи, да у ‘року од јуче’ одустанемо од свега што радимо, нисмо одустали јер смо заједно, успели смо да се и други охрабре. Стално смо на терену, разговарамо са људима који нису доведени аутобусима“, каже Тепић.

„Кривокапићеве ћерке сециране у таблоидима, то је скандалозно“

Осврнула се и на вест да је српска полиција репетирала пиштољ на сина премијера Црне Горе Здравка Кривокапића и члана његовог обезбеђења.

„Оно што се дешава породици Кривокапић је скандалозно, то није први пут, његове ћерке су ‘сециране’ у таблоидима Александра Вучића, рекле су да се не осећају безбедно, сада се десила језива ствар, сва сазнања указују на то, његов син је са обезбеђењем и наоружањем имао пријављен улазак, са професионалцима који га чувају и дешава се репетирање пиштоља. Мислим да то није случајно, него се дешава притисак на неистомишљенике Вучића – свако ко се не слаже са њим мора да прође кроз ‘топлог зеца’, због тога што Кривокапић инсистира на томе да се смени огроман број тужилаца у Црној Гори, неколико стотина њих, који нису одговорно радили свој посао. Када повежете све те ствари, делује ми да је проблем са Кривокапићем тај, што му је успело да истраје на устоличењу Јоаникија јер је показао дигнитет и аутономију у одлучивању па се онда питате колико је кратак пут од хајке до репетирања и пиштоља„, рекла је Тепић.

Говорећи о кандидату за београдске изборе, Тепић је навела да се нада да ће најшира листа да стане иза тима.

„Београђани се боље информишу од остатка Србије, најшира листа апсолутно побеђује. Имамо неколико људи, тренутак да се саопшти ће бити када се процени да он неће бити у опасности. Све што радимо, радимо јер се боримо за Београд. Ми желимо на изборе, желимо да сменимо ову власт, ја верујем у изборе. Знамо и да је већ у овом тренутку да са Шапићем, Дачичем и Палмом, кога држи под ручном, да сада већ имају мање од 50 одсто у Србији, у Бреограду да и не говорим. У исто ово време циркулишу обавезујући спискови сигурних гласова у Дунав осигурању, Банци Поштанска штедионица, то већ раде, а ми смо у дијалогу“, рекла је.

„Брнабић заслужила ретроактивни стаж у СРС“

Говорећи о бојкоту, каже да је на последњим изборима он третиран као инструмент да се изборимо за ово где смо данас, да цео свет може да види какво је стање у Србији, да се једнопартијски влада и да се демаскира снебивање јадног човека који, како је рекла, не спава, не једе, не дише.

„Онда вади батину на све своје које држи на повоцу да би се обрачунавао са противницима. Слушала сам Брнабић, испричала је огроман број глупости, она је заслужила ретроактивни стаж у Српској радикалној странци, као да је почела са Вучићем и Шешељем, до те мере постало страшно и преварно и лажно, препуно мржње, грамзивости“, каже Тепић.

Вучић признао да не зна где су десетине милиона евра за Национални ватерполо центар. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Н1

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА