Најновије

"Лопта је, како кажу, на страни Европске уније, ако хоће, нека само отворе славину и то је то"

Русија би могла да преусмери транзит гаса из "Северног тока" у Црноморски регион и Турску, рекао је председник Владимир Путин на форуму Руске енергетске недеље.

„Изгубљени обим транзита кроз Северне токове, по дну Балтичког мора, могли бисмо да пређемо на регион Црног мора и тако направимо главне руте за снабдевање нашег горива, нашег природног гаса у Европу преко Турске, стварањем највећег гасног чворишта за Европу у Турској, ако су, наравно, наши партнери заинтересовани за то“, рекао је он.

Према речима председника, таква одлука има економску изводљивост, те да је поред тога ниво безбедности на овој траси много већи.

Истовремено је напоменуо да је Русија спремна да обнови снабдевање Европе дуж преосталог крака "Северног тока".

"Лопта је, како кажу, на страни Европске уније. Ако хоће, нека само отворе славину, и то је то. Не ограничавамо никога ни у чему, укључујући и да смо спремни да испоручимо додатне количине током зимско-јесењег периода“, рекао је председник.

Он је истакао да Русија увек испуњава своје обавезе и да се то разликује од западних земаља. Као пример је навео САД – када су се амерички танкери који су превозили гас у Европу окренули на пола пута и променили дестинацију јер је продавцима на другом месту понуђена виша цена.

Што се тиче оштећених гасовода "Северни ток", они могу да се поправе, али то ће имати смисла само ако наставе да раде и да им се обезбеди безбедност, додао је руски лидер. Међутим, према његовим речима, данас светска привреда и енергетско-енергетски комплекс доживљава акутну кризу, изазвану, између осталог, „отвореним субверзивним деловањем појединачних учесника на тржишту“, који понекад једноставно уништавају инфраструктуру конкурената.

Он је ексаплозије у којем су оштени гасоводи назвао чином међународног тероризма, чији је циљ подривање енергетске безбедности целог континента.

„Све чињенице су доказане и документоване, а идеолози, наручиоци ових злочина су њихови крајњи корисници, корисници имају користи од нестабилности и сукоба“, нагласио је Путин.

Цурење гаса откривено је 26. септембра на "Северном току 1"и "Северном току 2" и то на четири места одједном. Према оператеру, несрећа је без преседана и немогуће је проценити временски оквир за поправку. Истражно одељење ФСБ отворило је кривични поступак међународног тероризма.

Снимак Рускиње са Урала која је митраљезац код Харкова погледајте ОВДЕ.

Извор: Vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА